Koronavírus oslabuje finančné trhy, poklesy sú príležitosťou k nákupu

TA3 TASR
27.1.2020 12:22

Čínsky koronavírus zvyšuje nervozitu aj na finančných trhoch. Riziko šírenia nákazy oslabilo americké, európske i ázijské akciové indexy, ktoré klesli z nedávno dosiahnutých historických maxím. Odborníci ale zatiaľ nepredpokladajú, že by vírus mal mať výrazné negatívne dôsledky na globálnu ekonomiku ani finančný trh.

Klesol aj nemecký DAX

Akcie na svetových trhoch klesli v pondelok na dvojtýždňové minimá, pod čo sa podpísali rastúce obavy z dôsledkov šíriaceho sa nového koronavírusu na ekonomiku. Naopak, zvýšil sa dopyt po aktívach považovaných za takzvaný bezpečný prístav ako zlato, americké dlhopisy či japonský jen.

Počet obetí vírusu vzrástol v Číne na 81 a vírus sa už rozšíril do viac než desiatich krajín vrátane Japonska, Francúzska a USA. Situácia sa odrazila na vývoji akcií viacerých sektorov, ktoré sú citlivé na vývoj čínskej ekonomiky. Nadol smerovali akcie v oblasti dopravy, cestovného ruchu, luxusného tovaru či ťažby nerastných surovín. Index MSCI All-Country World, ktorý zahrnuje významné tituly v 47 krajinách sveta, klesol na najnižšiu úroveň od 13. januára. Pokles zaznamenali ázijské akciové trhy a aj akcie na európskych trhoch otvorili pondelkové obchodovanie poklesom.

Paneurópsky index STOXX 600 klesol o 1,7 %. V rámci sektorov najvýraznejší pokles zaznamenali akcie ťažobných spoločností, až o 3,1 %, keďže Čína patrí ku kľúčovým dovozcom nerastných surovín. V rámci tohto sektora zaznamenali najvýraznejší pokles akcie koncernu Anglo American, o 4,7 %.

Klesol hlavný index londýnskej burzy FTSE 100, ako aj nemeckej burzy DAX. Výrazný pokles zaznamenali akcie leteckých spoločností po tom, ako sa skomplikovalo cestovanie do a z Číny. Medzi leteckými spoločnosťami výrazne klesli podľa Financial Times akcie IAG, vlastníka britskej spoločnosti British Airways a španielskej Iberie, ešte horšie na tom však boli akcie britskej módnej značky Burberry. Pre jej vysokú previazanosť s čínskym trhom zaznamenali pokles o 5,5 %, čo bola jedna z najvýraznejších redukcií v rámci európskych trhov.

Viaceré trhy boli zatvorené

V Ázii hlavný index japonskej burzy Nikkei 225 klesol o 2 %, čo bol najvýraznejší denný pokles za posledných päť mesiacov. Viaceré ázijské trhy boli pre oslavy lunárneho Nového roka zatvorené. Čínska vláda pristúpila k viacerým opatreniam v úsilí zabrániť rýchlemu šíreniu nového koronavírusu, okrem iného predĺžila oslavy Nového roka o tri dni do 2. februára. Niektorí experti v zdravotníckej oblasti však pochybujú, či bude Čína schopná dostať epidémiu pod kontrolu.

Vláda nevylučuje, že smrteľný vírus sa odrazí na vývoji ekonomiky v 1. kvartáli tohto roka, keďže zasiahol cestovanie a domácu spotrebu v období osláv lunárneho Nového roka. Práve v tomto období spotreba a záujem o dopravu prudko rastie. Ako uviedol Jim Reid z Deutsche Bank, "postup koronavírusu bude rozhodujúcim faktorom pre vývoj na trhoch v krátkodobom horizonte".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok