Exotika sa preceňuje. Zo superpotravín varili aj naše babičky

TA3 ČTK
25.1.2020 19:54

Potraviny plné vitamínov a minerálov nemusíme hľadať len medzi exotickými plodmi z druhého konca sveta. Často ich máme doma a vyzerajú úplne obyčajne. Hrozienka, podobne ako čierna kapusta, sa označujú za superpotravinu našich babičiek, píše taliansky denník Corriere della Sera.

Exotika sa preceňuje. Zo superpotravín varili aj naše babičky
TASR

Hrozienka namiesto kustovnice

Hrozienka sú zdrojom vitamínov a minerálov ako draslík, fosfor, horčík, vápnik, železo. Sú vynikajúcou potravinou na zasýtenie, ak to s nimi nepreháňame. Hrozienka výborne chutia, dokážu však toho oveľa viac. Je to pokladnica polyfenolov, rastlinných zlúčenín, ktoré majú antioxidačné a protinádorové účinky. Preto ich môžeme porovnávať s módnymi exotickými potravinami ako napríklad kustovnica čínska.

Sultánky sú špeciálnou potravinou, ktorá obsahuje veľa quercetínu na úkor resveratrolu, ktorý je charakteristický pre všetky ostatné druhy hrozienok. Experti na nutrigenomiku, teda vedu, ktorá skúma vzťah medzi jedlom a DNA, tvrdia, že oba druhy polyfenolov aktivujú ochrannú činnosť buniek pred degeneratívnymi procesmi a zápalmi.

hrozienka_ac1100ae-4760-3210.jpg

V stredomorskej kuchyni hrozienka často plnia úlohu sladidla. Niektoré výskumy ukazujú, že prispievajú k zníženiu chuti do jedla a pri športe sú výborným zdrojom energie. Je to, samozrejme, koncentrát energie tvorený zo 70 percent cukrami, ale dostatočné množstvo vlákniny tlmí jeho absorbciu. Maximálna porcia hrozienok by mala byť 15 gramov.

Zaslúžený úspech kapusty

Dôležitou súčasťou toskánskej kuchyne je čierna kapusta "kale". Je bohatá na vápnik a vitamín K a má protinádorové účinky. Dlhé varenie toskánskej polievky s čiernou kapustou uvoľňuje betakarotén. Čierna kapusta je v Spojených štátoch takmer predmetom zbožňovania, v Taliansku sa pritom považuje za úplne bežnú.

Úspech kapusty je zaslúžený. Jedna porcia pokryje tretinu dennej potreby vápnika. Obsah vitamínu K je v čiernej kapuste výnimočný, a to až do tej miery, že sa jej konzumácia neodporúča tým, ktorí majú problém so zrážanlivosťou krvi.

kapusta2_ac1100ae-4323-9cd6.jpg

Kapusta taktiež obsahuje kyselinu listovú, ktorá je dôležitá pre syntézu genetického materiálu. Podľa štúdie, ktorá sledovala konzumáciu zeleniny so zelenými listami na viac ako 30.000 Taliankách počas desiatich rokov, pôsobí kapusta aj proti nádorom. Podobne ako ďalšie druhy kapusty alebo brokolica obsahuje glukosinoláty, ktoré sa vo viacerých testoch prejavili ako pomocníci proti nádorom.

Čierna kapusta sa má jesť surová, aby sme z nej získali čo najviac živín, vrátane výraznej dávky vitamínu C. Kompromisom medzi vitamínmi a gastronómiou je krátke dusenie v menšom množstve vody, maximálne počas desiatich minút. A ak ide o dlho varenú toskánsku polievku z tejto zeleniny, tá umožňuje lepšie vstrebať betakarotén, prekurzor vitamínu A, ktorý podporuje imunitný systém.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok