Nejde len o únavu. Nedostatok spánku môže mať ťažké následky

TA3 ČTK
18.1.2020 10:01

Spíte dosť? Nedostatok spánku nevyvoláva len chronickú únavu, jeho vplyv je ďaleko komplexnejší a môže mať ťažké dopady na fungovanie celého organizmu. Píše o tom francúzsky týždenník L´Express.

Nejde len o únavu. Nedostatok spánku môže mať ťažké následky
SITA/AP

Zlá nálada, sústredenie aj metabolizmus

Je jedna hodina po polnoci a 31-ročný Pierre, ktorý sa práve vrátil z práce, padá na posteľ. Za štyri hodiny mu zazvoní budík a začne sa nový deň. Takýto náročný režim má už týždeň, aby stihol ukončiť svoj projekt. "Hneď, ako som si ľahol, som zaspal," spomína. Kruhy pod očami, nálada na bode mrazu, vlčí hlad. Pierre trpel nedostatkom spánku. Okrem veľkej únavy sa prejavuje aj mnohorakými negatívnymi vplyvmi na organizmus.

"Odhaduje sa, že dospelý človek potrebuje sedem až osem hodín spánku denne," pripomína profesor Damien Léger, šéf centra pre spánok a bdenie pri nemocnici Hôtel-Dieu v Paríži.

postel-spanok-spalna-1140px-sitaap_ac1100ae-8b45-07b9.jpg

Ľudia, ktorí si pospia menej než šesť hodín denne, sa vystavujú väčšiemu riziku rôznych ochorení. Nedostatok spánku sa prejavuje na rôznych úrovniach. Metabolickej, kognitívnej a aj v správaní. Únava najprv mení náladu jednotlivca. "Moja morálka bola na bode mrazu. Bol som nervózny, netrpezlivý a nedokázal som sa sústrediť," spomína Pierre. Damien Léger pripomína, že tí, čo spia primálo, majú veľmi zníženú pozornosť, oslabenú schopnosť reagovať, úzkosti, zle fungujúcu pamäť. Vo výpočte problémov by sme mohli pokračovať a sú len špičkou ľadovca.

Nedostatok spánku a nadváha

Spánok je životne dôležitý, pretože umožňuje telu pripraviť sa na nasledujúci deň. V noci sa nastavuje metabolická rovnováha na nadchádzajúcich 24 hodín, teda energetická rovnováha. Keď sú biologické hodiny narušené, je narušená aj sekrécia niektorých hormónov, ako rastový hormón ghrelín, hormón sýtosti leptín či stresový hormón kortizol. Nedostatok spánku naruší metabolizmus a tým zvyšuje pravdepodobnosť nadváhy, srdečných príhod, cukrovky druhého typu a dokonca aj niektorých druhov rakoviny.

"Výživa a spánok sú silne prepojené a jedno ovplyvňuje druhé," uvádza doktorka Corinne Chicheporticheová-Ayacheová. Po dvoch týždňoch nedostatočného spánku začínajú ľudia výrazne priberať na váhe. Zásadný je spôsob, akým jeme, a výber potravín, hovorí lekárka. Spánok môžu narušiť problémy s trávením. Žalúdok produkuje energiu, ktorá zvyšuje telesnú teplotu. Spíme lepšie, keď táto teplota zľahka poklesne.

"Keď je človek unavený, je energetická potreba vyššia. Organizmus si žiada sýtejšie jedlo. Ľudia potom vyhľadávajú energeticky bohatšie jedlá, a tak priberajú," zdôrazňuje doktorka.

Oddychovať sa oplatí

"Tendencie skracovania doby spánku sú veľmi silné. Dnes je spánok najčastejšie ohrozený zamestnaním (nočné zmeny alebo dochádzanie na veľkú vzdialenosť) aj voľnočasovými aktivitami, ktoré sú dnes silno prepojené s technológiami, ktorých negatívny vplyv na zaspávanie je všeobecne známy. Muži a ženy, ktorí pracujú v noci, spia v priemere o hodinu menej než ostatní," uvádza Damien Léger. Zdá sa, že je to jeden z karciogénnych faktorov, pretože počet prípadov rakoviny prsníkov a prostaty je u ľudí s týmto typom práce výrazne vyšší.

Len málokto myslí na to, že upraví svoj spánok aby sa vyhol rôznym zdravotným rizikám. Krátky spánok často považujeme za nevyhnutný. Určiť, že chorobu vyvolal nedostatok spánku, je ťažké, keďže pacienti majú často viacero komplikácií zároveň. Corinne Chicheporticheová-Ayacheová zdôrazňuje, že je nevyhnutné počúvať signály tela. K zvyčajným radám tak môžeme pridať tretiu: jesť zdravo, hýbať sa a spať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok