Upravil vražednú zbraň. V kauze Kuciak vypovedal ďalší svedok

TA3 SITA
20.1.2020 18:01

Vyrobiť hlaveň na zbraň a tlmič mal od obžalovaného Tomáša Szabóa za úlohu svedok Marián Sehnal. Ako v pondelok uviedol pred Špecializovaným trestným súdom v Pezinku v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka, Tomáš Szabó spolu s Miroslavom Marčekom sa na neho obrátili na jeseň 2017 s tým, že by potrebovali vyrobiť hlaveň na zbraň tak, aby bolo možné na ňu nasadiť tlmič.

Upravil vražednú zbraň. V kauze Kuciak vypovedal ďalší svedok
SITA

Myslel si, že ju využijú na zastrašovanie

Svedok podľa vlastných slov najskôr do celej veci ísť nechcel a tvrdil, že takúto hlaveň vyrobiť nevie. Tomáš Szabó, ktorý bol jeho spolužiakom na základnej škole, mu však tvrdil, že upravenú zbraň potrebujú na vyrovnanie dlhu „nejakej nebezpečnej osobe z Komárna". „Horko-ťažko som sa dal presvedčiť," povedal s tým, že to považoval za kamarátsku pomoc Tomášovi Szabóovi.

Keď sa svedkovi podarilo vyrobiť hlaveň, dvojica následne požadovala aj výrobu tlmiča. „Toto celé mi trvalo asi jeden a pol mesiaca," povedal s tým, že niekedy v novembri 2017 boli obžalovaní upravenú zbraň skúšať pri Malom Dunaji v okolí Kollárova. „Bola to zbraň maďarskej výroby. Klasická deväťmilimetrová pištoľ," povedal. Do upravenej zbrane museli podľa neho používať náboje so zníženým množstvom pušného prachu. Sám svedok sa pritom jednej zo skúšok upravenej zbrane zúčastnil. „Funkcia zbrane s mnou vyrobenou hlavňou sa zachovala," uviedol. Doplnil, že následne sa o celú vec už nezaujímal.

„Ja som mu (Tomášovi Szabóovi, pozn.) dôveroval, že vie čo robí," odpovedal Sehnal na otázku sudkyne, či sa pýtal, na čo má by zbraň použitá. Tomáša Szabóa podľa vlastných slov považoval ako bývalého policajta schopného vyhodnotiť si mieru rizika, do ktorého je schopný ísť. Myslel si, že pištoľ bude asi využitá na zastrašovanie. Sehnal dodal, že bol za výrobu komponentov na zbraň odsúdený trestným rozkazom na trojročnú podmienku.

Kto je kto v prípade Kuciak:

Marian Kočner: Podnikateľ, údajný objednávateľ vraždy. Vinu nepriznal.


Alena Zsuzsová: Údajná objednávateľka, sprostredkovateľka a Kočnerova "volavka". Vinu nepriznala.

Zoltán Andruskó: Sprostredkovateľ vraždy. Priznal sa, spolupracoval s políciou a už ho odsúdili na 15 rokov väzenia.

Tomáš Szabó: Bývalý vyšetrovateľ, o ktorom sa pôvodne písalo ako o strelcovi. Nepriznal sa.

Miroslav Marček: Bývalý vojak, ktorý vraždil. Priznal sa.

Nájdenou zbraňou zabil Molnára?

Pred súdom sa tiež čítala výpoveď svedka Michala Vargu. Ten mal pôvodne vypovedať osobne minulý týždeň, súd však omylom predvolal jeho menovca. Varga podľa svojej výpovede dal Tomášovi Szabóovi v roku 2016 zbraň, ktorú údajne našiel. Dôvodom bolo, že Tomáš Szabó je bývalý policajt a vedel, čo má v prípade nájdenej zbrane robiť. Obžalovaný podľa výpovede Vargu tiež tvrdil, že vie zbraň predať a následne mu za ňu dal 400 euro. Podľa obžaloby bola zbraň využitá pri vražde podnikateľa Petra Molnára z Kolárova.

Pojednávanie pokračuje v utorok výsluchom ďalších svedkov. Marian Kočner v súvislosti s utorkovým pojednávaním požiadal o konanie v neprítomnosti. Rovnakú žiadosť súdu už minulý týždeň adresovali najskôr Miroslav Marček a potom Alena Zsuzsová Súd všetkým obžalovaným vyhovel.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal v prípade Kuciak obžalobu na Tomáša Szabóa, Miroslava Marčeka, Alenu Zsuzsovú a Mariana Kočnera. Všetci menovaní sú stíhaní väzobne, u Mariana Kočnera je však dôvodom kauza údajného falšovania zmeniek v hodnote desiatok miliónov eur. Obžaloba v tomto prípade bola podaná pre šesť skutkov, z toho dve úkladné vraždy. Jedna sa týka Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, druhá podnikateľa Petra Molnára z Kolárova z roku 2016 (v tomto prípade sa obžaloba týka iba Miroslava Marčeka a Tomáša Szabóa). V prípade uznania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na 25 rokov alebo doživotie.

Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zastrelili vo februári 2018 v ich dome vo Veľkej Mači. Kuciak pracoval ako investigatívny novinár pre portál Aktuality.sk. V rámci svojej činnosti sa zameriaval aj na kauzy spojené s Marianom Kočnerom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok