Bödör vypovedal o Kočnerovi aj o tom, ako predbehol políciu

TA3 TASR SITA
20.1.2020 10:02

Nitriansky podnikateľ Norbert Bödör, ktorý sa mal podľa výpovede exsiskára Petra Tótha finančne podieľať na sledovaní novinárov vrátane Jána Kuciaka, vypovedal na Špecializovanom trestnom súde. Priznal, že s Marianom Kočnerom sa pozná asi 10 rokov, ale nikdy vraj nemali žiadne "obchodné aktivity" ani spoločný "biznis". O Kuciakovej vražde vie údajne len z médií. Bödör poprel, že dal peniaze na sledovanie novinárov.

Nevedel povedať, prečo ho žiadali o pomoc

Obžalovaný Marian Kočner nežiadal podnikateľa Norberta Bödöra, aby zisťoval informácie z prostredia bezpečnostných zložiek, ani pokiaľ ide o novinárov a zavraždeného Jána Kuciaka. Bödör to uviedol vo svojej výpovedi pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. Bödör poprel, že by sa s vysokopostavenými policajtami rozprával o novinároch, exsiskár Tóth vraj klame.

S Tóthom sa Bödör stretol len niekoľkokrát a "nezaujímal ho". Práve Tóth ho mal žiadať, aby pomohol obžalovanému Marianovi Kočnerovi vo väzbe. Bödör nevedel prokurátorovi povedať, prečo žiadal Tóth pomoc práve od neho.  Na poslednom septembrovom stretnutí po zadržaní Aleny Zsuzsovej mu Tóth udajne povedal, že pre Kočnera sledoval novinárov a bojí sa, že bude zatiahnutý do veci vraždy. Preto išiel následne vypovedať na políciu. „Ja som sa ho na nič nepýtal,“ povedal Bödör. Zároveň uviedol, že už približne dva mesiace pred zadržaním podozrivých z vraždy sa v Bratislave „verejne rozprávalo“, že polícia vie, kto sú páchatelia.

Rozprávali sa o klebetách, politike i športe

Pokiaľ ide o samotného Kočnera, toho podľa vlastných slov pozná približne 10 rokov. „Stretával som sa s ním nepravidelne, nemáme spolu žiadne obchodné aktivity,“ povedal Bödör a doplnil, že na stretnutiach s Kočnerom rozoberali rôzne témy ako politiku, kultúru, šport alebo klebety. Kočner na stretnutiach podľa svedka vyjadroval nespokojnosť s tým, ako o ňom píšu novinári. „Tvrdil, že klamú,“ uviedol. V tejto súvislosti tiež povedal, že s jeho projektom Na pranieri zameraným na novinárov nemal nič spoločné, aj keď o ňom vedel.

Bödör hovoril aj o tom, ako v roku 2018 prišiel na políciu ešte predtým, ako ho prišla zadržať. Údajne mu to poradil jeho právnik. Podnikateľ vo výpovedi uviedol, že si "nespomína", že by v konverzáciách označoval nejakú osobu ako "šéfa".

Lipšic: Jeho výpoveď je nedôveryhodná

Bödör uviedol aj to, že sa pozná s exministrom Robertom Kaliňákom, bývalým šéfom NAKA Róbertom Krajmerom i bývalým šéfom Národnej jednotky finančnej polície NAKA Bernardom Slobodníkom. S bývalým policajným prezidentom Tiborom Gašparom sa stretával častejšie, pretože sú rodina. „Moja babka a babka jeho manželky boli sesternice,“ uviedol. Priznal aj známosť so špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom. Uviedol však, že sa spolu stretávali len na športových podujatiach alebo v divadle. Trestné kauzy, ktorými sa zaoberá Úrad špeciálnej prokuratúry, však podľa neho neriešili.

Advokát poškodených Daniel Lipšic považuje výpoveď Norberta Bödöra za nedôveryhodnú. Kočnerova a Bödöra komunikácia podľa Lipšica dokazuje získavanie informácií v prospech Kočnera na polícii aj na prokuratúre. Lipšic navrhol súdu, aby do dokazovania zahrnuli digitálnu stopu Kočnerovej komunikácie cez Threemu.

Kočner i Zsuzsová trvajú na nevine

Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zastrelili vo februári 2018 v ich dome vo Veľkej Mači. Kuciak pracoval ako investigatívny novinár pre portál Aktuality.sk. V rámci svojej činnosti sa zameriaval aj na kauzy spojené s Marianom Kočnerom. 

Z vraždy novinára a jeho snúbenice sú obžalovaní Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Tomáš Szabó a Miroslav Marček. Kočner si mal podľa prokuratúry objednať Kuciakovu vraždu z pomsty za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti. Ku vražde novinára sa priznal Zoltán Andruskó, ktorý je za vraždu už právoplatne odsúdený po schválení dohody o vine a treste. Ku samotnej streľbe sa priznal Marček, v prípade je naďalej obžalovaný. Údajný objednávateľ Kočner, sprostredkovateľka Zsuzsová. a jeden z vykonávateľov Szabó naďalej trvajú na svojej nevine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok