Exkluzívny prieskum TA3 zisťoval, koho chcú ľudia za premiéra

TA3
20.1.2020 20:10

Televízia TA3 si nechala u agentúry AKO vypracovať exkluzívny prieskum, v ktorom zisťovala, ako by dopadli parlamentné voľby ale aj to, koho by chceli obyvatelia SR za premiéra. Pozrite si, ako to dopadlo.

Exkluzívny prieskum TA3 zisťoval, koho chcú ľudia za premiéra
SITA

Kotleba ako premiér? Skončil tretí

Ak by mohli voliči rozhodnúť, kto by sa po voľbách postavil na čelo vlády, vybrali by si aktuálneho premiéra Petra Pellegriniho. S odstupom niekoľkých percent by skončil na druhom mieste šéf strany za ľudí a niekdajší prezident Andrej Kiska. Vyplýva to z prieskumu, ktorý v dňoch 15.1. až 17.1. pre TA3 vypracovala agentúra AKO na vzorke 1000 respondentov.

Pellegrini a Kiska vedú s výrazným náskokom, prvého by chcelo za premiéra vyše 30 percent respondentov, druhého rovných 23 percent. S výrazným odstupom sa na treťom mieste umiestnil šéf ĽSNS Marian Kotleba. Nasledujú Boris Kollár, Igor Matovič, Richard Sulík, či Michal Truban.

Otázka pre respondentov v tomto prípade znela: "Po februárových voľbách sa bude tvoriť vláda a bude sa rozhodovať, kto bude jej predsedom. Kto by bol podľa vás najvhodnejším predsedom vlády po týchto voľbách? Prečítam vám v náhodnom poradí niekoľko mien, a vy prosím vyberte jedno."

Opozícia by mala dosť kresiel

TA3 si nechala zistiť aj aktuálnu podporu politických strán. Voľby by opäť vyhrala strana Smer-SD (17,1 %), druhí by skončili Kotlebovci (11,0 %), tretí PS/Spolu (10,2 %) a v tesnom závese by nasledovali kiskovci (10,0 %). OĽANO, ktoré ide do volieb s ďalšími menšími stranami, by získalo 8,4 percenta, Sme rodina 7,9 percenta, SaS 6,7 percenta, SNS 5,9 % a do parlamentu by sa dostalo aj KDH so ziskom 5,5 percenta. Most-Híd, Dobrá voľba, Maďarská komunitná spolupatričnosť, Vlasť, demokratická strana ani ďalšie zoskupenia by sa do NR SR nedostali.

Otázka v tomto prípade znela: "Ak by sa parlamentné voľby konali dnes, ktorej politickej strane by ste dali váš hlas? Prečítam vám všetky kandidujúce strany v náhodnom poradí." Z výsledkov vyplýva, že demokratická opozícia by dokázala zostaviť vládu a spolu by získala 88 mandátov.

Koľko mandátov by strany získali:

Smer-SD
31
Kotlebovci - ĽSNS 20
PS/Spolu 19
Za ľudí 18
OĽANO-NOVA-KÚ-Zmena zdola 15
Sme rodina 14
SaS 12
SNS 11
KDH 10

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok