Nečudujem sa im, treba ich motivovať, hovorí Danko o lekároch

TA3 TASR
19.1.2020 18:44

Medikov treba motivovať k tomu, aby zostali na Slovensku, a to zlepšením ich pracovných podmienok. Myslí si to predseda NR SR a šéf SNS Andrej Danko. Dôvodom ich odchodu do zahraničia je podľa neho horšie technické vybavenie slovenských nemocníc a nedostatočné ohodnotenie.

Nečudujem sa im, treba ich motivovať, hovorí Danko o lekároch
TASR/František Iván (ilustračná fotografia)

"Ja sa nečudujem, ak niekto trebárs vyštuduje v Prahe, a potom má prísť pracovať na Mickiewiczovu do Bratislavy, že mu je z toho zle," skonštatoval Danko. Technické vybavenie slovenských nemocníc a podmienky, v akých lekári pracujú, sú podľa šéfa národniarov zlé, technické zabezpečenie zaostalé. Problém sa podľa neho dá riešiť tým, že sa urobí analýza potrieb, nastaví sa nová stratifikácia nemocníc a nová nemocničná sieť, a zlepšia sa podmienky. "My tu máme úžasných lekárov. Sú to perfektní ľudia, ale konečne si zaslúžia lepšie vybavenie a podmienky," zdôraznil Danko.

Vládny Smer-SD na sobotňajšej programovej konferencii predstavil tri piliere, ktoré chce presadiť v prípade, že sa dostane do vlády aj po februárových parlamentných voľbách. Má ísť o podporu dôchodcov, mladých rodín a riešenie situácie okolo nedostatku lekárov. Robert Fico (Smer-SD) chce s účinnosťou od roku 2020 zaviesť, aby končiaci lekári zo zdravotníckych fakúlt mali dve možnosti. Buď dostanú šek na 55.000 eur, čo je približne výška ceny ich štúdia počas šiestich rokov, a budú môcť odísť kam chcú, alebo odpracujú na Slovensku desať rokov.

Robert Fico chce s účinnosťou od roku 2020 zaviesť, aby končiaci lekári zo zdravotníckych fakúlt mali dve možnosti. Buď dostanú šek na 55.000 eur, čo je približne výška ceny ich štúdia počas šiestich rokov, a budú môcť odísť kam chcú, alebo odpracujú na Slovensku desať rokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok