Fico predstavil tri opatrenia, v príhovore kritizoval i prezidentku

TA3 TASR SITA
18.1.2020 12:15

V prípade účasti strany Smer-SD vo vláde, chce strana presadiť tri zásadné piliere. Počas programovej konferencie v Banskej Bystrici to uviedol predseda strany Robert Fico. V príhovore povedal, že žiadna strana v histórii Slovenska neprešla takým mediálnym masakrom ako Smer-SD. Zároveň si myslí, že strana má na to, aby vyhrala vo voľbách. Rovnako pochválil prácu vlády a premiéra Petra Pellegriniho. Kritizoval však prezidentku Zuzanu Čaputovú i opozíciu.

Dôchodcovia, mladé rodiny či lekári

Trinásty dôchodok, ďalšia podpora mladým rodinám a povinnosti mladých lekárov voči Slovensku sú hlavné priority, ktoré chce strana Smer-SD presadiť v prípade účasti vo vláde po tohtoročných parlamentných voľbách. Trinásty dôchodok má byť určený pre každého dôchodcu vo výške priemerného dôchodku 460 eur. Podľa Fica na to bude potrebných asi 300 mil. eur. Predseda vlády SR a podpredseda strany Peter Pellegrini k tomu doplnil, že štvrtou prioritou by malo byť to, že „nikdy nepripustíme zrušenie žiadneho sociálneho bodu, ktorý sme presadili“.

„Rodinám chceme ponúknuť 13. rodinný prídavok vyplácaný v auguste. „Poďme hovoriť o výške napríklad 400 eur, čo by bolo 400 mil. eur na milión detí,“ konkretizoval predseda strany. Tretí pilier volebného programu sa týka zdravotníctva, kde podľa Fica bude v roku 2024 chýbať tritisíc lekárov na Slovensku. „Receptom je, keď štúdium stojí okolo 55- až 60-tisíc eur, buď aby mladí lekári 10 rokov odpracovali na Slovensku, alebo dostanú šek v cene štúdia na preplatenie,“ objasnil predseda strany Fico.

Pellegrini: Chceme sociálne spravodlivé Slovensko

„Je to program, v ktorom chceme sociálne spravodlivé Slovensko, ktoré naďalej upevňuje a posilňuje medzigeneračnú solidaritu. Chceme Slovensko, ktoré dokáže zabezpečiť dôstojnú jeseň života pre svojich seniorov a dokonca dokáže zabezpečiť aj dôstojné podmienky pre svojich pracujúcich. Chceme Slovensko, kde si nájde prácu za dobrý plat každý, kto chce pracovať. Chceme Slovensko, kde každý jeden človek dostane kvalitné sociálne služby, dostupnú zdravotnú starostlivosť a dobré vzdelanie pre svoje deti. Chceme spravodlivé Slovensko, ktoré je naďalej bezpečným štátom pre svojich občanov,“ uviedol v príhovore Pellegrini.

Fico vo svojom prejave skritizoval prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, ktorá si pre prepustenie bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku predvolá policajného prezidenta Milana Lučanského aj generálneho prokurátora Jaroslava Čižnára. "Čo má čo generálny prokurátor a prezident PZ vysvetľovať prezidentke," uviedol a dodal: "Kde sme, buď rešpektujeme, alebo nerešpektujeme rozhodnutia orgánov činných v trestnom konaní," uzavrel Fico.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok