Trnka skončil v putách, zverejnili video z jeho zadržania

TA3 TASR SITA
16.1.2020 10:54

Prišli si po neho. NAKA zadržala bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku, ktorý je obvinený zo zneužívania právomoci verejného činiteľa. Policajti si prišli po Trnku do jeho domu v Hamuliakove a zverejnili aj zábery zo zásahu. Trnka sa v poslednej dobe objavil na šokujúcej audionahrávke aj videu.

Najprv Gorila, teraz Tipos

Ide už o druhé podobné obvinenie, ktoré sa tentoraz podľa medializovaných informácií týka nahratého rozhovoru s exministrom Jánom Počiatkom a kauzou Tipos/Lemikon.

Vyšetrovateľ NAKA obvinil ešte v decembri minulého roka Trnku za zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa pre Gorilu. Trnka totiž zrejme neodovzdal orgánom činným v trestnom konaní nahrávku z megakauzy a údajne ňou chcel vydierať finančníka Jaroslava Haščáka. To poriadne nahnevalo Mariana Kočnera.

Možné obchodovanie s nahrávkou Gorily naznačuje šokujúci rozhovor Trnku s Kočnerom, ktorého nahrávku v októbri 2019 zverejnil Denník N. Bývalému generálnemu prokurátorovi mal Kočner nadávať, pretože sa vraj pokúsil Gorilou vydierať finančníka skupiny Penta Jaroslava Haščáka. Ten sa dištancoval od všetkých "domnelých aktivít", s ktorými má byť podľa komunikácie spájaný, a odmietol ich.

Našli ju u Kočnera

Viaceré redakcie slovenských médií dostali v októbri mailom tiež link na zvukovú nahrávku, na ktorej má byť údajne zachytená kauza Gorila. Nahrávka mala vzniknúť v byte na Vazovovej ulici v Bratislave. Spis Gorila zverejnil anonym v decembri 2011, má zachytávať rozhovor medzi Haščákom a politikmi o províziách v štátnych obchodoch v rokoch 2005 a 2006. Haščák aj Penta autenticitu nahrávky spochybňujú.

Nahrávku Gorily našla polícia v dome podnikateľa Mariana Kočnera. Podľa špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika zatiaľ nie je isté, či je zverejnená nahrávka naozaj nahrávkou kauzy Gorila. Podľa jeho slov to môže potvrdiť len Slovenská informačná služba. Autenticitu nepotvrdil ani šéf SIS Anton Šafárik. Vysvetlil, že na jej potvrdenie by nahrávku museli porovnať s originálmi, ktoré však súd v minulosti nariadil skartovať.

Čo je v prepise audionahrávky:

Kočner:
“Chcem vedieť, kto nakopíroval tie vzorky, ktoré ste poslali Haščákovi. Chcem vedieť, koľko kópií je z toho urobených, okrem tej, ktorú som ti zobral."
Kočner: „A hovor teraz len pravdu. Lebo len pravda ťa zachráni a možno zachráni aj tvojho syna, ktorý si to takisto odserie.”
Kočner: "Ešte raz, prestaň klamať. Zabijú ťa."
Trnka: "Ja viem, že ma zabijú. Ja som mŕtvy."

Zdroj: Denník N.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok