Obvinili bývalého generálneho prokurátora Trnku. Ide o Gorilu

TA3 TASR SITA
18.12.2019 11:03

Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka po šokujúcich videách zo skrytej kamery a audiozázname, na ktorom čelí hnevu Mariana Kočnera, čelí aj obvineniu za zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa. Osudným sa mu môže stať nahrávka s údajným odposluchom z Gorily.

Trnka sa podľa polície previnil v období rokov 2007 až 2014, keď si ako verejný činiteľ nesplnil povinnosť a keď získal zvukovú nahrávku z Gorily, neodovzdal ju a ukryl ju. Zrejme tak konal preto, že sa chcel obohatiť.

Na verejnosť sa v októbri dostala nahrávka rozhovoru medzi bývalým generálnym prokurátorom a Marianom Kočnerom. Zvukový záznam z leta 2014 si údajne spravil Kočner. Kočner mal varovať bývalého generálneho prokurátora, že ho zabijú. Dôvodom malo byť, že Trnka sa pokúsil vydierať šéfa Penty Jaroslava Haščáka Gorilou, teda nahrávkou jeho rozhovorov v konšpiračnom byte, o ktorej bol Haščák presvedčený, že už neexistuje.

„Ešte raz, prestaň klamať. Zabijú ťa,“ zúri Kočner. „Ja viem, že ma zabijú. Ja som mŕtvy,“ odpovedá rezignovane Trnka a povie aj to, že je pripravený si sám kúpiť guľku do hlavy. Zabijú ťa, ale odserie si to aj tvoj syn, ty k…t. Hovorím ti, prestaň klamať a nehádž to na nich,“ hovorí Kočner.

Ten si Gorilu údajne kúpil a jej kópiu uložil v trezore Trnku. Veril tomu, že trezor generálneho prokurátora je naozaj bezpečné miesto, kde sa nikdy nemôže uskutočniť domová prehliadka. Keď Trnka končil vo funkcii, nahrávku Gorily si odchádzajúci generálny prokurátor vraj zobral so sebou. Kočner zrejme Haščákovi klamal, keď mu povedal, že už žiadna nahrávka neexistuje. Jednu nechal u Trnku, ale mohlo sa stať aj to, že ju tam jednoducho zabudol a nevypýtal si ju od neho späť.

Čo je v prepise nahrávky:

Kočner:
“Chcem vedieť, kto nakopíroval tie vzorky, ktoré ste poslali Haščákovi. Chcem vedieť, koľko kópií je z toho urobených, okrem tej, ktorú som ti zobral."
Kočner: „A hovor teraz len pravdu. Lebo len pravda ťa zachráni a možno zachráni aj tvojho syna, ktorý si to takisto odserie.”
Kočner: "Ešte raz, prestaň klamať. Zabijú ťa."
Trnka: "Ja viem, že ma zabijú. Ja som mŕtvy."

Zdroj: Denník N.

Jaroslav Haščák sa dištancoval od všetkých domnelých aktivít, s ktorými má byť podľa tejto komunikácie spájaný a odmietol ich.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok