Schválili rozpočet pre SNG, rezort navrhuje samostatný materiál

TA3 SITA
15.1.2020 12:09

Aktualizovaný rozpočet pre investičnú akciu Rekonštrukcia, modernizácia a dostavba areálu SNG v Bratislave predstavuje 26,8 milióna eur. Vyplýva to zo zverejneného materiálu ministerstva kultúry, ktorý predložilo na vládu. Suma však nezahŕňa projektovú prípravu interiéru areálu ani jeho dodanie. Rezort žiadal aj predĺženie obdobia akcie do 31. decembra 2021. Vláda návrh schválila.

Schválili rozpočet pre SNG, rezort navrhuje samostatný materiál
SITA/Branislav Bibel

Vláda v roku 2007 schválila Návrh investičnej akcie Rekonštrukcia, modernizácia a dostavba areálu SNG v Bratislave. V roku 2016 prerušila konanie akcie z dôvodu predsedníctva Slovenska v Rade Európskej únie a posunuli ju na koniec júna 2019. Akcia však do stanoveného termínu nebola ukončená, a to aj z dôvodu novovzniknutých prekážok, ktoré boli spôsobené odkrytím reálneho stavu rekonštruovaných objektov.

Pri rekonštrukcii zistili, že existuje rozpor medzi pôvodnou dokumentáciou z roku 1977 a skutočným stavom, čo viedlo k nevyhnutnému preprojektovaniu. Boli zistené aj statické nedostatky stien a stropov, kritický stav podzemných podlaží, nerovnosť a krivosť oceľových konštrukcií či potreba nových vrtov pre čerpacie a vsakovacie studne.

Na dodanie vybavenia interiéru areálu MK SR navrhuje pripraviť do 31. decembra 2020 samostatný materiál na rokovanie vlády o realizácii ďalšej investičnej akcie. Ako dôvodu uvádza, že bez vybavenia areálu nebude možné po rokoch rekonštrukcie sprístupniť areál verejnosti a ukázať jej, na čo boli verejné zdroje použité. Zahŕňať by to malo knižnice, archív, depozitár či priestory pre verejnosť ako je kreatívny pavilón pre deti či priestory pri novej kinosále.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok