Laššáková nesúhlasí so škrtmi v SNG. Majú viac ako vlani, tvrdí

TA3 SITA
21.5.2019 20:16

Ministerstvo kultúry nesúhlasí s tvrdeniami o údajných škrtoch v niektorých jeho príspevkových organizáciách.

Laššáková nesúhlasí so škrtmi v SNG. Majú viac ako vlani, tvrdí
SITA/SNG

O 200-tisíc eur vyšší rozpočet

„Slovenská národná galéria, ktorej súčasťou je aj Kunsthalle Bratislava, má tento rok o vyše 200-tisíc eur vyšší rozpočet ako vlani. Jednoznačne preto odmietam tvrdenia, že by rezort kultúry akýmkoľvek spôsobom ohrozoval činnosť Slovenskej národnej galérie,“ uviedla vo vyhlásení ministerka kultúry Ľubica Laššáková.

Vlani galéria podľa ministerstva hospodárila s prostriedkami vo výške 4 310 210 eur, pričom rozpočet sa navýšil o 60-tisíc eur na dofinancovanie alokovaných pracovísk. Tohtoročný rozpočet predstavuje 4 511 868 eur. Dofinancovanie takzvaných prioritných projektov je podľa rezortu možné v niekoľkých etapách počas celého roka.

Ministerstvo tiež podľa vlastných slov aktívne pristúpilo k posudzovaniu procesu zriaďovania samostatnej inštitúcie Kunsthalle Bratislava. Riaditeľka Slovenskej národnej galérie Alexandra Kusá a poverená riaditeľka Kunsthalle Nina Vrbanová na stretnutí na pôde ministerstva podľa rezortu predložili návrh fungovania a činnosti novovznikajúcej podriadenej organizácie spolu s návrhom rozpočtu vo výške 710-tisíc eur.

„Táto požiadavka na rozpočet je momentálne nad rámec finančných možností kapitoly ministerstva kultúry. Otázky samostatného fungovania, činnosti a rozpočtu sú momentálne vo fáze prípravy a budú predmetom ďalších rokovaní,“ dodala Laššáková.

Vznikla petícia na odvolanie ministerky

Informácie o škrtoch ministerstva kultúry v prostriedkoch na prioritné projekty jeho príspevkových organizácií, medzi nimi aj kľúčových slovenských múzejných a galerijných inštitúcií – Slovenského národného múzea a Slovenskej národnej galérie, ktorej súčasťou je aj Kunsthalle Bratislava, zverejnil ako prvý koncom minulého týždňa Denník N.

V reakcii na škrty, ako aj na dlhodobú snahu umeleckej obce o osamostatnenie KHB a na informácie o vylúčení projektov LGBTI komunity z okruhu štátnej podpory vznikla minulý týždeň "Petícia za odvolanie ministerky kultúry Laššákovej pre zasahovanie do odborných procesov a nekompetentnosť".

Zároveň sa pred sídlom ministerstva s rovnakým cieľom má už v stredu podvečer uskutočniť protest. Na sociálnej sieti ho avizujú študentská platforma Stojíme pri kultúre spolu s iniciatívou Kultúrny reparát. Ako v reakcii na petíciu a avizovaný protest uviedlo pre SITA MK SR, „ministerstvo kultúry rešpektuje právo ľudí vyjadriť svoj názor, uprednostňuje však konštruktívne riešenia problémov za rokovacím stolom“.

Bojujú za osamostatnenie Kunsthalle

Výtvarníci, ale aj ďalší predstavitelia kultúrnej obce od marca bojujú za inštitucionálne osamostatnenie Kunsthalle Bratislava a zachovanie sídla v Dome umenia na Námestí SNP 12 v hlavnom meste. V nadväznosti na neziskovú občiansko-kultúrnu iniciatívu #Stojím pri Kunsthalle vznikla v úvode apríla s týmto cieľom aj výzva s petíciou na internete.

“Výzva na osamostatnenie a zachovanie Kunsthalle Bratislava v Dome umenia“ je zároveň vyhlásením výtvarnej a kultúrnej obce Slovenska k snahám MK SR a Národného osvetového centra „zrušiť pôsobenie KHB v priestoroch Domu umenia na Námestí SNP 12 a zriadiť tam tzv. Kreatívne centrum“.

Petíciu aj výzvu zverejnili v utorok 2. apríla a podpísali ju mnohí výtvarní umelci, kurátori, pedagógovia vysokých škôl výtvarného zamerania, predstavitelia umeleckých inštitúcií, spolkov, odborných platforiem a mnohí ďalší. Petícia zverejnená na webstránke Changenet.sk do dnešného dňa získala približne tisíc podporovateľov. Podrobnosti o výzve možno nájsť na webstránke KHB http://www.kunsthallebratislava.sk a jej facebookovom profile https://www.facebook.com/KunsthalleBratislava.

Kunsthalle Bratislava je nezbierkotvorná galéria a v svojom sídle v Dome umenia na Námestí SNP 12 predstavuje tvorbu súčasných domácich a zahraničných vizuálnych umelcov. Výtvarná obec Slovenska sa dožadovala vzniku takejto inštitúcie od roku 1990. KHB vznikla z rozhodnutia MK SR k 1. januáru 2014 ako výsledok dlhoročnej snahy výtvarníkov, teoretikov aj širokej verejnosti vytvoriť v hlavnom meste reprezentatívny priestor pre súčasné výtvarné umenie. Pôvodne bola KHB založená ako Slovenské centrum vizuálnych umení a patrila pod Národné osvetové centrum. Od júla 2016 sa stala časťou SNG s osobitným štatútom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok