Nechajte deti variť. Kuchyňa je užitočným cvičiskom pre život

TA3 ČTK
12.1.2020 10:07

Variť s deťmi nie je jednoduché. Príprava a následné upratovanie po tom, ako maličké prstíky všade rozsypú múku a omrvinky, si žiadajú trpezlivosť. Hovorí sa, že varenie je formou umenia. V skutočnosti však znamená oveľa viac, najmä pre deti.

Nechajte deti variť. Kuchyňa je užitočným cvičiskom pre život
TASR/Dano Veselský

Kritické myslenie, kreativita a spolupráca

Varenie je cestou, ako naučiť deti zručnostiam, ktoré sú v dnešnej dobe zásadné. Je to kritické myslenie, kreativita a spolupráca, píše v časopise Time šéfredaktorka edície America’s Test Kitchen Kids. Deti sa pri varení učia súvislosti medzi domovom a vonkajším svetom, keď sa pýtajú, odkiaľ je jedlo a kde sa vzali recepty. To, čo sa deti naučili v škole, môžu pri varení uplatniť v novom kontexte.

varenie-plech_ac1100ae-7312-9347.jpg

Pri varení často potrebujete odmerať správne množstvo surovín alebo prispôsobiť cesto na konkrétny rozmer. To preverí matematické schopnosti a zručnosť malých kuchárov. Taktiež získajú lepší odhad na váhy a množstvá.

Varenie taktiež ukáže, ako funguje veda v bežnom živote. Napríklad taká majonéza. Po žĺtkoch, citrónovej šťave, horčici, cukre a soli prichádza na rad olej. Ten pridávame postupne, kým nevznikne hladká, krémová emulzia. Ak olej pridáme naraz, vznikne čudná tučná hmota. Olej a voda sa nedajú len tak zmiešať, musíme sa riadiť pravidlami fyziky.

Dôležité spoločné chvíle

Kuchárske neúspechy aj úspechy pomáhajú rozvíjať detskú húževnatosť. Varenie okrem praktických zručností posilňuje aj charakter a sebavedomie. Deti vedie k spolupráci s ostatnými, buduje ich sebadôveru, keď si dokážu samé navariť podľa jednoduchých receptov, vymýšľať vlastné experimenty, pomáhať s večerou alebo pripraviť rodine prekvapenie.

varenie-rodina_ac1100ae-7612-f33f.jpg

Vďaka kuchárskej praxi sú deti otvorenejšie novým jedlám, ktoré by inak vôbec nechceli ochutnať. "Jedenásťročný Jad nikdy nejedol quinou, ale raz vyskúšal recept s bylinkami. Podľa rodičov ho nová ingrediencia tak nadchla, že ďalší deň pripravil večeru podľa receptu s quinou, ktorá sa tak stala súčasťou ich domáceho jedálnička," píše Molly Birnbaumová.

Najlepšie na varení s deťmi však nie je rozvíjanie schopností a rozdávanie životných lekcií, ale spoločná zábava a spomienky, ktoré na tieto chvíle ostanú. Rodičia nakoniec zabudnú na neporiadok, ktorý sprevádzal prvé detské kuchárske pokusy.

Témy: Time recept
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok