Ide im o slávu a balík peňazí. Detskí influenceri dobýjajú Rusko

TA3 ČTK
9.11.2019 09:58

Preslávila sa už v jedenástich rokoch, o rok neskôr sa zaradila medzi hviezdy ruského internetu a na instagrame má 2,3 milióna fanúšikov. Liza Anochinová sa prechádza po moskovskom parku a vyplazuje jazyk na producenta, píše AFP.

Ide im o slávu a balík peňazí. Detskí influenceri dobýjajú Rusko
SITA/AP

V Rusku vedie Instagram

Anochinovej producent zachytáva každý jej pohyb na mobilný telefón. Štíhla vysoká dievčina je silno nalíčená, začne sa smiať pri prezeraní fotografií, ktoré sú určené jej publiku - tvoria ho deti od ôsmich do pätnástich rokov. "Robili sme stories a teraz sa pustíme do TikTok," vysvetľuje 25-ročný producent Ivan Bušmelov. Sociálne siete, kde je dievča veľmi aktívne, využíva v Rusku jej generácia rovnako ako inde vo svete, na zábavu, komunikáciu aj prehľad.

V Rusku je kráľom sietí Instagram. Pokiaľ ide o počet užívateľov, radí sa Rusko podľa štatistickej spoločnosti Statista za Indonéziu, Indiu, Brazíliu a USA, teda omnoho ľudnatejšie štáty. Množstvo užívateľov platformy je nedospelých a obdivuje od najútlejšieho veku influencerov, ktorým z toho plynú významné finančné čiastky.

Niektoré z týchto hviezd ešte ani nechodia do školy, ale na videách, kde vybaľujú darčeky a sladkosti, majú milióny videní. Dozerajú na nich rodičia, ktorí u detí dali prednosť internetu pred kariérou modeliek alebo hercov. Napríklad ruské dievča žijúce na Floride má svoj kanál na YouTube s vyše 35 miliónmi pravidelných návštevníkov. Hlavnou postavou skečov, ktoré sa tu objavujú, je jej otec.

S mobilom osem hodín denne

Deti však uspeli hlavne s videami a komentármi, kde nie je zjavná rodičovská ruka. Liza Anochinová používa, ako sama priznáva, svoj mobil osem hodín denne. Na svojom účte na Instagrame zverejňuje drobné filmy plné vizuálnych efektov a podkreslené hudbou. K jej veľkým úspechom patrí video, kde ju otravuje iné dievča, kým ona sedí na stole a robí nákupy na internete. V nasledujúcej scéne blogerka ťahá bezvládne telo preč z izby.

"Dobre rozpráva, je inteligentná a točí zaujímavé videá," myslí si jedna z jej obdivovateliek, dvanásťročná Natalja. Ďalšie dvanásťročné dievča, Veronika, sa chce obliekať v rovnakom štýle ako blogerka, ktorá si k sukni alebo k šortkám dáva rôzne tričká, svetre a košele s dobre viditeľnými logami značiek. Firmy veľmi skoro pochopili príležitosť a dievčaťu platia za propagáciu svojich módnych kúskov.

Liza o tom nechce hovoriť. "Zmenilo mi to život k lepšiemu, ale o svojich príjmoch radšej pomlčím." Ani o rodičoch takmer nerozpráva. Prezradí len, že jej pomáhajú a k jej kariére majú "veľmi dobrý prístup".

Kurzy pre malých influencerov

V Moskve vznikli súkromné centrá, ktoré učia deti, ako zlepšiť prezentáciu na sociálnych sieťach a získať si čo najviac prívržencov. To priťahuje deti, ktoré túžia po internetovej sláve, ale aj ich rodičov. "Stále čakám, až budem mať konečne milión sledujúcich," vyhlasuje jedenásťročný žiak školy informatiky v Moskve. "Je pre mňa dôležité zarábať kopec peňazí a mať množstvo fanúšikov," konkretizuje.

Vedúca kurzu Amela Šabotičová študuje na prestížnej Vysokej ekonomickej škole v Moskve. Chce, aby sa deti naučili blogovať o svojich koníčkoch, či už je to móda alebo štúdium angličtiny. Podľa psychologičky Viktorie Karavajevovej sa rodičia, ktorí sú znepokojení tým, ako deti vysedávajú na internete, musia naučiť prehodnotiť svoj vzťah k technológiám. Namiesto obmedzovania prístupu k internetu by sa radšej mali sústrediť na obsah.

Julia, matka troch detí, priznáva, že ju prekvapila voľba videí jej detí vo veku sedem až desať rokov. "Myslela som, že sa dívajú na Macka Pú. Ak ich však necháte surfovať na YouTube, vyberú si video, kde niekto otvára stovky čokoládových vajíčok, aby sa dostal k hračkám," hovorí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok