Smrť Amerike, kričal dav. Generála oplakávali desaťtisíce ľudí

TA3 TASR
5.1.2020 10:05

Desaťtisíce Iráncov sa v nedeľu zúčastnili na smútočnom sprievode za iránskeho generálmajora Kásema Solejmáního, zabitého pri americkom raketovom útoku v Bagdade. Telo Solejmáního prepravili pred úsvitom zo susedného Iraku do mesta Ahváz na juhozápade Iránu. Tamojšiu ceremóniu vysielali naživo takmer všetky iránske televízie.

Patril k najobľúbenejším predstaviteľom

"Smrť Amerike," kričali davy ľudí, nesúce portréty Solejmáního, ktorého vnímajú ako hrdinu vojny s Iránom z rokov 1980-88 a ktorý patril k najobľúbenejším iránskym verejným predstaviteľom ako veliteľ špeciálnych jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd, riadiaci ich zahraničné operácie.

Solejmáního (62) zabili v piatok americké sily pri nálete v blízkosti medzinárodného letiska v Bagdade, čo šokovalo islamskú republiku a vyvolalo obavy z novej vojny na Blízkom východe. Iránsky najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí prisľúbil "krutú odplatu" a vyhlásil trojdňový štátny smútok.

V Teheráne členovia parlamentu na pravidelnom zasadnutí volali podobne ako smútiaci v Ahváze niekoľko minút heslo "Smrť Amerike", informovala tlačová agentúra ISNA. "Trump, toto je hlas iránskeho ľudu, počúvajte," povedal predseda parlamentu Alí Larídžání v odkaze prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi, ktorý podľa Washingtonu nálet pri Bagdadskom letisku nariadil, keďže iránsky generál plánoval "bezprostredný" útok na amerických diplomatov a vojakov.

Viaceré rozlúčkové ceremónie

Smútočné zhromaždenie v Ahváze je jednou z viacerých ceremónií, ktoré Irán plánuje pre zabitého generála. Spolu s jeho pozostatkami priviezli do Iránu v nedeľu tiež telá ďalších piatich Iráncov - členov revolučných gárd - zabitých pri americkom útoku, ako aj pozostatky irackého veliteľa milícií abú Mahdího Muhandisa, ktorý tiež patrí k obetiam tohto náletu.

Ešte v nedeľu by mali telá prepraviť do Teheránu na večerné prejavy úcty za účasti iránskeho vedenia. Na pondelok sú avizované modlitby Chameneího nad pozostatkami Solejmáního na pôde Teheránskej univerzity a následný sprievod na Námestie slobody (Mejdáne Ázádi). Ďalšie rozlúčkové ceremónie sa budú konať v dvoch mauzóleách v mestách Mašhad a Kom. Zabitého generála podľa očakávaní pochovajú v utorok 7. januára v jeho domovskom meste Kermán na juhovýchode krajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok