Sme pripravení rýchlo a tvrdo udrieť, píše Trump. Varoval Irán

TA3 TASR
5.1.2020 07:19

Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell vyzval na deeskaláciu napätia po tom, čo Spojené štáty zabili iránskeho veliteľa špeciálnych jednotiek Kuds Kásema Solejmáního.

Stretol sa so Zarífom

Borrell po stretnutí s iránskym ministrom zahraničných vecí Mohammadom Džavádom Zarífom v Bruseli napísal na Twitteri: "Rozprával som sa s iránskym ministrom Zarífom o aktuálnych udalostiach. Zdôraznil potrebu zmierniť napätie, zachovať zdržanlivosť a vyhnúť sa ďalším eskaláciám." Borell takisto apeloval na Zarífa, aby Teherán dodržiaval jadrovú dohodu uzavretú v roku 2015 medzi Iránom a stálymi členmi Bezpečnostnej rady OSN - Veľkou Britániou, Francúzskom, Čínou, Ruskom a Spojenými štátmi, plus Nemeckom.

Historická dohoda nazvaná Spoločný komplexný akčný plán (JCPOA) zaručovala Iránu uvoľnenie ekonomických sankcií výmenou za obmedzenie jeho jadrového programu. V súčasnosti však hrozí jej stroskotanie, pretože v máji roku 2018 prezident USA Donald Trump z dohody jednostranne odstúpil a znovu uvalil na Irán sankcie. "Prediskutovali sme tiež význam zachovania JCPOA, ktorá je stále rozhodujúcou pre globálnu bezpečnosť. Som pripravený zhostiť sa úlohy koordinátora," vyhlásil Borrell.

52 iránskych cieľov

V prípade akéhokoľvek potenciálneho iránskeho útoku Spojené štáty "veľmi rýchlo a veľmi tvrdo" udrú na 52 iránskych cieľov. Uviedol to v nedeľu na Twitteri americký prezident Donald Trump v súvislosti s rastúcim napätím medzi USA a Iránom po piatkovom zabití iránskeho generálmajora Kásema Solejmáního.

"Nech toto slúži ako varovanie. Pokiaľ Irán udrie na akýchkoľvek Američanov alebo americký majetok, máme zameraných 52 iránskych cieľov (predstavujúcich 52 amerických rukojemníkov, ktorých pred mnohými rokmi zajal Irán), niektoré z nich veľmi vysokopostavené a dôležité pre Irán a iránsku kultúru. Tieto ciele ako aj samotný Irán zasiahneme veľmi rýchlo a veľmi tvrdo. USA si neprajú akékoľvek ďalšie vyhrážky!" napísal Trump.

Ulice sa zaplnili demonštrantmi

Ulice v mestách Spojených štátov a v Londýne sa v sobotu zaplnili demonštrantmi vyjadrujúcimi nesúhlas so zabitím iránskeho generálmajora Kásema Solejmáního a požadujúcimi zdržanlivosť od západných vlád. Dav na newyorskom Times Square skandoval heslá, požadujúce americkú vládu aby stiahla vojská z Blízkeho východu. Mnohí držali v rukách transparenty s nápismi "zastavte bombardovanie Iraku" a "žiadna vojna či sankcie voči Iránu!".

Podobný pohľad sa naskytol aj v meste Chicago, kde zhruba 200 demonštrantov protestovalo pred mrakodrapom Trump Tower a v meste Philadelphia, kde sa zišlo približne 500 ľudí. Herečka a aktivistka Jane Fondová sa pridala k protestujúcim, zhromaždenými pred Bielym domom v meste Washington.

V Londýne sa mnohí poslanci z najsilnejšej britskej opozičnej Strany práce zúčastnili protestu protivojnových demonštrantov z iniciatívy Stop the War Coalition, organizovaného pred sídlom britského premiéra Borisa Johnsona na Downing Street. Aktivistka Lindsey Germanová vyhlásila, že zabitie iránskeho generálmajora bezpilotným lietadlom bolo "vojnovým činom" zo strany amerického prezidenta Donalda Trumpa. "Trump mieri do vojny odkedy roztrhal jadrovú dohodu s Iránom. Ak sa mu to podarí, rozpúta najväčšiu vojnu, akú sme kedy videli na Blízkom východe," povedala. Protivojnové protesty sa takisto konali v Berlíne a v kanadských mestách Toronto a Ottawa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok