Po smrti generála reaguje aj NATO, pozastavilo výcvik v Iraku

TA3 ČTK TASR
4.1.2020 13:11

Severoatlantická aliancia po smrti iránskeho generála Kásema Solejmáního v Iraku pozastavuje svoju výcvikovú misiu v krajine. Oznámil to hovorca NATO Dylan White.

V misii aliancie pôsobia aj vojaci zo Slovenska, podľa ministerstva obrany sú v poriadku a pripravení splniť prípadné evakuačné pokyny v zmysle rozhodnutia velenia Organizácie Severoatlantickej zmluvy. Informovala o tom hovorkyňa Danka Capáková. "O situácii sme pravidelne informovaní, samozrejme platí, že bezpečnosť našich vojakov je pre nás na prvom mieste," zdôraznil minister obrany Peter Gajdoš.

V nadväznosti na aktuálnu situáciu v Iraku po smrti iránskeho generála Kásima Sulejmáního už NATO pozastavilo výcvikovú misiu a plnenie operačných úloh. O ďalšom postupe rozhodne Severoatlantická rada na pondelkovom zasadnutí.

MO SR uvádza, že bližšie informácie nie je možné z bezpečnostných dôvodov v súčasnosti poskytnúť. V Iraku je aktuálne celkovo sedem príslušníkov Ozbrojených síl SR. Doteraz plnili predovšetkým úlohy v oblasti výcviku a poradenstva miestnych bezpečnostných síl vo výcvikových strediskách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok