Američania zabili iránskeho generála, útok nariadil Trump

TA3 TASR
3.1.2020 06:22

Pentagón uviedol, že iránskeho generálmajora Kásema Solejmáního, veliteľa špeciálnych jednotiek Quds Iránskych revolučných gárd, zabila pri leteckom útoku americká armáda na rozkaz prezidenta USA Donalda Trumpa. Irán sľubuje krutú odplatu. Útok môže mať nepredvídateľné následky.

Zahynuli vrcholní vojenskí predstavitelia

Letecký útok sa odohral na medzinárodnom letisku v Bagdade, čo potvrdila iránska štátna televízia aj traja irackí predstavitelia. Je pravdepodobné, že tento útok vyvolá tvrdý iránsky odvetný úder proti Izraelu a americkým záujmom. Ministerstvo obrany USA uviedlo, že Solejmání aktívne rozvíjal plány na útoky proti americkým diplomatom v Iraku a celom regióne. Solejmáního tiež obvinilo z toho, že schvaľoval útoky proti veľvyslanectvu Spojených štátov v Bagdade začiatkom tohto týždňa.

Podľa vyhlásenia Pentagónu mal útok na Solejmáního "za cieľ odradiť Irán od jeho plánov v budúcnosti útočiť". Irackí predstavitelia uviedli, že pri útoku zahynul aj Abú Mahdí al-Muhandis, zástupca veliteľa Ľudových mobilizačných síl podporovaných Iránom. Podľa mediálneho centra PMF, vrcholní vojenskí predstavitelia zahynuli pri americkom leteckom útoku namierenom proti ich vozidlu cestou na letisko.

Americký prezident Donald Trump zo svojej dovolenky v Palm Beach na Floride situáciu nekomentoval, poslal však tweet s americkou vlajkou. Smrť Solejmáního a al-Muhandisa predstavuje potenciálny zlomový bod na Blízkom východe, a ak útoky zrealizovali USA, znamená to radikálnu zmenu v americkej politike voči Iránu po mesiacoch plných napätia.

Zomrel mučeníckou smrťou, reaguje Irán

Iránske revolučné gardy vo vyhlásení zverejnenom v štátnej televízii potvrdili, že veliteľa jej špeciálnych jednotiek Quds Kásema Solejmáního v Bagdade zabili americké sily. "Revolučné gardy oznamujú, že slávny veliteľ islamu, Kásem Solejmání, ktorý žil život služobníka, zomrel dnes ráno mučeníckou smrťou pri útoku Ameriky na letisko v Bagdade," uvádza sa vo vyhlásení.

Iránske revolučné gardy ďalej dodali, že útok uskutočnili americké helikoptéry. Na obrazovke sa následne zobrazila čierna stuha a zostrih fotiek, na ktorých sa Solejmání usmieva a modlí.

Akt terorizmu, tvrdí minister

Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf odsúdil vraždu generálmajora Solejmáního ako americký akt medzinárodného terorizmu. "USA nesú plnú zodpovednosť za všetky dôsledky svojho nebezpečného a nezodpovedného politického konania v podobe činu medzinárodného terorizmu, namiereného proti generálovi Solejmánímu, pri ktorom bol zavraždený," uviedol Zaríf vo svojom účte na Twitteri.

Agentúra Reuters dodáva, že podľa Zarífa predstavuje Solejmáního vražda "extrémne nebezpečnú a nerozumnú eskaláciu (napätia)".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok