Toto si nemôžeme dovoliť. Ako v USA hodnotia zabitie generála

TA3 TASR
3.1.2020 10:56

Predsedníčka Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Nancy Pelosiová odsúdila americký útok v Iraku, pri ktorom bol zabitý vysokopostavený iránsky generál Kásem Solejmání, a označila ho za "provokatívny a neprimeraný" čin.

Toto si nemôžeme dovoliť. Ako v USA hodnotia zabitie generála
SITA/AP

Kongres o útoku vraj nevedel

"Nálet z dnešnej noci môže spôsobiť ďalšie nebezpečenstvo eskalácie násilia. Amerika - a ani svet - si nemôžu dovoliť, aby napätie eskalovalo až do bodu, odkiaľ nebude návratu," uviedla demokratická politička Nancy Pelosiová v citovanom vyhlásení. Pelosiová dodala, že útok na iránskeho generála pred vydaním rozkazu šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa s Kongresom nekonzultovali. Vyzvala taktiež na "okamžité informovanie" kongresmanov o situácii.

Krátko po tom, ako Pentagón potvrdil letecký útok pri letisku v Bagdade, ktorý nariadil Trump, vyjadrili demokratickí politici námietky, že Biely dom akciu vopred s členmi Kongresu nekonzultoval ani ich o tom neinformoval. Naopak, republikánski politici zverejnili vyhlásenia obhajujúce celú akciu. Agentúra AFP doplnila, že tento incident prispeje k ďalšej polarizácii politickej scény v USA pred nadchádzajúcimi prezidentskými voľbami.

"S prejavom odhodlania a sily sme zasiahli vodcu tých, ktorí útočia na naše suverénne územia Spojených štátov," uviedol vo vyhlásení líder republikánskej menšiny v Snemovni reprezentantov Kevin McCarthy. "Cena za zabíjanie a ubližovanie Američanom sa drasticky zvýšila," doplnil ho so statusom na Twitteri republikánsky senátor Lindsey Graham, ktorý je Trumpovým blízkym dôverníkom. Rezolúcia o vojenských silách nariaďuje prezidentovi USA, aby informoval Kongres 48 hodín pred zapojením ozbrojených síl do vojenskej akcie.

O krok bližšie ku konfliktu

Viacero demokratov - vrátane kandidáta na prezidenta vo voľbách v roku 2020 a bývalého viceprezidenta Joea Bidena - varovalo, že tento cielený útok môže Spojené štáty priblížiť dramaticky blízko k vojnovému konfliktu s Iránom. Podľa nemenovaného amerického predstaviteľa raketový útok na Solejmáního podnikol dron.

Denník The New York Times s odvolaním sa na svoj zdroj napísal, že útok na armádny konvoj opúšťajúci medzinárodné letisko v Bagdade, pri ktorom zomrelo aj viacero Iránom podporovaných predstaviteľov irackej armády, vykonali rakety vystrelené z amerického bezpilotného lietadla typu MQ-9 Reaper. Pri nálete bol medzi inými zabitý aj abú Mahdí Muhandis, zástupca veliteľa irackých Jednotiek ľudovej mobilizácie. Iránske revolučné gardy uvádzajú, že útok spáchali americké vrtuľníky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok