Okamžite odíďte z Iraku, vyzvali Američanov po zabití generála

TA3 TASR
3.1.2020 09:29

Americké veľvyslanectvo v Bagdade vyzvalo občanov USA, aby "okamžite odcestovali z Iraku". Výzva prišla po tom, ako armáda USA pri útoku neďaleko bagdadského letiska zabila popredného iránskeho veliteľa Kásema Solejmáního. Útok nariadil Donald Trump. Irán sľubuje krutú odplatu. Útok môže znamenať výraznú eskaláciu napätia v regióne a môže mať nepredvídateľné následky.

"Občania Spojených štátov by mali odcestovať letecky, kým je to možné, a ak nie, tak do iných krajín po zemi," uviedlo americké veľvyslanectvo vo vyhlásení.

Iránske revolučné gardy potvrdili Solejmáního smrť. Uviedli, že zahynul pri útoku amerických vrtuľníkov na bagdadskom letisku. Pri útoku na konvoj bol zabitý aj abú Mahdí Muhandis, zástupca veliteľa irackých Jednotiek ľudovej mobilizácie, podporovaných Iránom.

Pentagón vo vyhlásení uviedol, že Solejmáního zabila americká armáda na rozkaz prezidenta USA Donalda Trumpa. Je pravdepodobné, že tento útok vyvolá tvrdý iránsky odvetný úder proti Izraelu a americkým záujmom. Ministerstvo obrany USA uviedlo, že Solejmání aktívne rozvíjal plány na útoky proti americkým diplomatom v Iraku a celom regióne. Solejmáního tiež obvinilo z toho, že schvaľoval útoky proti veľvyslanectvu Spojených štátov v Bagdade začiatkom tohto týždňa.

Iránsky najvyšší vodca Alí Chameneí prisľúbil po smrti ich generála "krutú odplatu". Pomstu sľúbil aj iránsky prezident Hasan Rúhání. "Mučenícka smrť bola cenou za jeho neustále úsilie počas všetkých tých rokov," uviedol na Twitteri Chameneí, ktorý tiež vyhlásil trojdňový štátny smútok. Dodal, že zločincov, ktorí majú na svojich rukách krv Solejmáního a ďalších mučeníkov, čaká krutá odplata. Iránsky prezident Hasan Rúhání vo svojom vyhlásení uviedol, že Irán a "slobodné štáty tohto regiónu" sa pomstia Spojeným štátom za zabitie generálmajora Kásema Solejmáního.

"Niet pochýb o tom, že veľký iránsky štát a iné slobodné krajiny tohto regiónu sa pomstia za tento príšerný kriminálny čin zločinnej Ameriky," uviedol Rúhání. Podľa neho sa zdvojnásobí odhodlanie Iránu a ďalších slobodných štátov brániť islamské hodnoty a postaviť sa voči terorizovaniu zo strany Ameriky. "Tento podlý a zbabelý čin je ďalším znakom zúfalstva Ameriky a jej slabosti v tomto regióne," dodal iránsky prezident.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok