Bratislavské oslavy budú v špeciálnej zóne, Bystrica program ruší

TA3 TASR
31.12.2019 11:16

Kým hlavné mesto silvestrovský program nezrušilo a umiestnilo ho do špeciálnej zóny, Banskobystričania oficiálne oslavujú až na Nový rok. Košice odstavujú svoje automaty na cestovné lístky.

Bratislava: Šesť vstupov, kontroly, ohňostroj

Silvestrovská zábava v centre Bratislavy, ktorá vyvrcholí tradičným polnočným ohňostrojom na Dunaji, spojeným so svetelnou hudobnou šou, bude v priateľskej atmosfére a v bezpečnej i kontrolovanej zóne. Deklaruje to mesto Bratislava. Do centra osláv povedie šesť kontrolovaných vstupov, na ktorých budú policajti dávať pozor, aby návštevníci vstupovali bez akýchkoľvek nebezpečných predmetov, napríklad sklenených fliaš, ostrých a nebezpečných predmetov.

Obyvatelia i návštevníci Bratislavy sa môžu prísť do centra na Hviezdoslavovom námestí zabávať od 21.30 h do 02.00 h Nového roka, kde bude zábava pod holým nebom. Bratislava si aj tento rok pripravila vizuálno-svetelnú šou s nadrozmernou svetelnou časomierou na Námestí Ľudovíta Štúra. Odratávať bude záverečné minúty roka 2019.

"Spolu s unikátnou scenériou dunajského nábrežia tak vystupňuje vizuálny zážitok divákov, kým bude presne o polnoci z lode na Dunaji odpálený tradičný bratislavský silvestrovský ohňostroj. Skúsenosti z posledných ročníkov ukazujú, že atraktívny polnočný event - 'countdown' a polnočný ohňostroj dokážu pritiahnuť do centra Bratislavy desiatky tisíc ľudí," informoval hovorca Bratislavy Peter Bubla.

Centrálne oslavy s ohňostrojom vníma hlavné mesto aj ako otázku bezpečnosti. Tvrdí, že sa tým znižuje riziko nekontrolovateľného používania zakázanej zábavnej pyrotechniky a "divokejšej" zábavy v rôznych častiach mesta. Na bezpečnosť a nerušený chod silvestrovskej noci budú dohliadať posilnené hliadky mestskej a štátnej polície spolu s pracovníkmi strážnej služby a zdravotníkmi. "O čistotu v meste sa priebežne počas celej silvestrovskej noci bude starať 45 pracovníkov, ktorí budú vysypávať koše, upratovať verejné priestranstvá a operatívne čistiť centrum mesta podľa potreby. Čistiace práce sú naplánované do približne 12.00 h nasledujúceho dňa," spresnil Bubla.

Ak budete na Nový rok vyspávať náročnú noc, nezľaknite sa. Pri príležitosti 27. výročia vzniku Slovenskej republiky a samostatných ozbrojených síl vypália vojaci na Nový rok o 14.00 h z Tyršovho nábrežia v Bratislave 20 delostreleckých sálv.

Od ôsmej večer vylúčia dopravu

Pre oslavy Nového roka bude približne od 20.00 h vylúčená premávka električiek na Mostovej a Jesenského ulici a približne od 22.00 h bude vylúčená doprava z Vajanského a Rázusovho nábrežia. Dopravné obmedzenia budú trvať približne do stredy 02.00 h. Mesto Bratislava žiada všetkých, ktorí sa chystajú oslavovať Nový rok v centre mesta, aby v prípade dopravy uprednostnili MHD pred automobilovou dopravou.

Na Silvestra budú denné linky bratislavskej MHD premávať podľa cestovných poriadkov platných pre režim "pracovný deň – školské prázdniny". Od 20.00 h dôjde k úpravám trás liniek 1 a 4. Od 22.00 h aj ku zmenám na linkách 29, 50 a 70 a N33. Nočná doprava bude počas celej noci posilnená mimoriadnymi linkami, vypravením vozidiel s vyššou kapacitou a vloženými spojmi. Na Nový rok budú opätovne vypravené denné linky MHD od začiatku dennej premávky podľa víkendových cestovných poriadkov.

Banská Bystrica oficiálne oslavuje až 1.1.

Banskobystričania oslávia príchod nového roka 2020 na Námestí SNP až 1. januára. Kultúrny program sa začína o 16.00 h koncertom filmových melódií v netradičnom prevedení Cimbal Brothers, po ňom sa občanom prihovorí primátor Ján Nosko a o 17.00 h vypukne novoročný pyromuzikálny ohňostroj.

Webová stránka banskobystrickej mestskej hromadnej dopravy odporúča návštevníkom, aby autá nechali doma, do centra mesta ich na oslavy odvezie MHD bezplatne. "Pri príležitosti vítania nového roka je 1. januára po celý deň MHD bezplatná. Popoludní, približne od 16.00 do 18.00 h, budú vybrané spoje kapacitne posilnené z dôvodu konania osláv Nového roka," uvádza stránka MHD.

Silvestrovský program a ohňostroj mesto zrušilo a sumu, ktorá naň bola pôvodne určená spolu s výťažkom z primátorského punču v celkovej výške 13.033 eur, poslalo ľuďom, ktorých postihlo nešťastie spojené s tragickým výbuchom v Prešove. Novoročné oslavy však ponechalo.

V Košiciach si lístky kúpte vopred

Dopravný podnik mesta Košice odstaví počas utorka automaty na predaj cestovných lístkov. Dôvodom sú opakované negatívne skúsenosti s poškodzovaním automatov petardami počas silvestrovských osláv. Informovala o tom hovorkyňa DPMK Vladimíra Petrušová. "V snahe minimalizovať finančné škody spôsobené vandalizmom budeme v utorok 31. decembra všetky predajné automaty cestovných lístkov po 12.00 h postupne odstavovať a mechanicky zabezpečovať proti poškodeniu elektroniky. Opätovné spustenie bude realizované nasledujúci deň (1. 1. 2020) od 9.00 h," uviedla Petrušová. DPMK odporúča cestujúcim zabezpečiť si cestovné lístky vopred. V čase odstávky automatov bude možné cestovný lístok zakúpiť prostredníctvom SMS alebo u vodičov dopravných prostriedkov.

Počas silvestrovského dňa sú v Košiciach pripravené dve podujatia. Prvým je Detský Silvester, ktorý sa uskutočnil od od 10.00 h v Historickej radnici. Išlo o detskú oslavu príchodu nového roka s rozprávkovými príbehmi, kúzelníkom, detskými pesničkami, tancujúcimi maskotmi a inými.

„Silvestrovský program v centre mesta bude pokračovať večer od 20.00 h pri Immaculate. Celú Hlavnú ulicu roztancujú tanečnice z tanečnej skupiny Divas. Spoločne s nimi sa o dobrú zábavu postarajú speváčky Nicole McCloud, Michaella, ľudová hudba Stropkoviani, DJ Pepo, moderátor Richard Herrgott a ďalší,“ priblížil hovorca mesta Košice Vladimír Fabian. Na poriadok počas osláv príchodu nového roka budú na Hlavnej ulici dohliadať i hliadky mestskej polície. Dozerať budú aj na dodržiavanie bezpečnostných pravidiel počas celého programu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok