Na Kalavskú strieľali v Sudáne, porovnala to s riadením rezortu

TA3 SITA
30.12.2019 10:56

Pri riadení ministerstva zdravotníctva bolo občas podľa Andrey Kalavskej jednoduchšie, keď po nej strieľali v južnom Sudáne počas občianskej vojny. "V niektoré rána sa mi veľmi ťažko vstávalo a išlo do práce. Bolo to náročné, ale keď máte cieľ, tak niečo znesiete," povedala bývalá ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská.

Na Kalavskú strieľali v Sudáne, porovnala to s riadením rezortu
SITA/Jana Birošová

Ďalšiemu ministrovi zdravotníctva odporúča, aby svoju prácu robil s láskou, nadšením a radosťou. Je to podľa nej veľmi ťažká práca, ale keď za tým bude vidieť ľudský život, všetko sa bude zvládať oveľa ľahšie. Exministerka by sama sebe spred dvoch rokov odporučila najmä pevné nervy a veľa trpezlivosti. "Ale zase by som sama sebe povedala: Keď vieš, prečo to robíš, je to v poriadku," dodala bývalá šéfka rezortu.

Bývalú šéfku rezortu zdravotníctva mrzí, že sa ministerstvu nepodarila presadiť stratifikácia, následná starostlivosť a ani povinné očkovanie. "Tieto zákony sú veľmi obsiahle. Názvy majú jednoduché, ale sú rozsiahle. Veľmi som chcela zlepšiť domácu starostlivosť. Myslím si, že človek by mal byť v nemocnici čo najkratšie, zvládnuť akútny stav a ísť čím skôr domov. A doma mu treba vytvoriť také podmienky, aby mal k dispozícii agentúry domácej ošetrovateľskej starostlivosti či tímy paliatívnej starostlivosti, ktoré by mu pomohli," vysvetlila. Tiež je jej ľúto, že sa jej počas pôsobenia vo funkcii nepodarilo nájsť vhodnú formu obmedzenia zisku zdravotných poisťovní.

Bývalá šéfka rezortu nateraz nezvažuje návrat do politiky. "Ale na ministerstve som sa naučila - nikdy nehovor nikdy. Uvidíme, čo prinesie čas," konštatovala. Exministerka sa podľa jej slov rozprávala s viacerými politickými stranami, ale vstupovať do žiadnej strany nemieni. "Ja mám ľudí veľmi rada, a preto sa celý život snažím pomáhať. Pôjdem tam, kde dokážem svojimi schopnosťami pomôcť. A kde budem schopná pomôcť. Sedieť niekde, kde nemôžete pomôcť, nemá zmysel," uzavrela.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok