Čaputová prijala Kalavskej demisiu, rozumie dôvodom jej odchodu

TA3 TASR SITA
17.12.2019 15:07

Prezidentka Zuzana Čaputová v prezidentskom paláci slávnostne prijala Andreu Kalavskú, ktorá končí na poste ministerky zdravotníctva. Čaputová prijala Kalavskej demisiu. Rezortu sa dočasne ujíma premiér Peter Pellegrini.

Chcela niečo zmeniť

Čaputová rozumie dôvodom, ktorými Kalavská odôvodňovala demisiu. V rezorte podľa prezidentky nechcela len udržovať status quo, ale chcela niečo zmeniť. Prezidentka rozumie sklamaniu odchádzajúcej ministerky, ktorá nepresadila ani reformu nemocníc ani zmeny pri očkovaní.

https://www.scribd.com/embeds/440115817/content?start_page=1&view_mode=scroll&access_key=key-lBHDZxq85hUQmFPQY0AE&show_recommendations=true

"Aj keď je pravda, že v posledných rokoch sa veľa investovalo do nákupu zdravotníckej techniky, zrekonštruovali sa nemocnice, nakupujú sa nové, modernejšie postele, tieto zlepšenia nestačia na to, aby došlo k zmene, akú Slovensko potrebuje. Štatistiky dokazujú, že počet odvrátiteľných úmrtí je u nás príliš vysoký," poukázala prezidentka vo svojom vyhlásení, v ktorom hovorila o potrebe reformy.

Dúfa, že reformy sa ujme budúca vláda

Úplne zbytočne umiera na Slovensku podľa nej takmer 2,5-násobne viac ľudí, ako je priemer v najvyspelejších krajinách Európskej únie. "Ak by sme sa v tomto ohľade dotiahli iba na úroveň troch ostatných krajín Vyšehradskej štvorky, tak by sme tým predišli úmrtiu približne 1300 ľudí za rok. Je našou povinnosťou robiť takú politiku, vďaka ktorej sa podarí znížiť úmrtnosť, ktorá je odvrátiteľná včasnou a efektívnou liečbou," doplnila Čaputová.

Upozornila, že pokiaľ sa prijmú zásadné opatrenia, situácia v rezorte sa môže výrazne zhoršiť. "Ak nám teraz v našich zdravotníckych zariadeniach chýba vyše 2600 lekárov a vyše 3000 sestier, pri zachovaní doterajšieho trendu nám o päť rokov už bude chýbať vyše 12.000 zdravotníckych pracovníkov," vyčíslila s tým, že každý chýbajúci pracovník je potenciálnym ohrozením kvality poskytovania zdravotnej starostlivosti.


Prezidentka si uvedomuje, že za necelé tri mesiace do volieb už nie je možné urobiť potrebné zmeny. Úlohou premiéra Pellegriniho, ktorého poverila dočasným vedením rezortu zdravotníctva, bude podľa hlavy štátu plniť záväzky voči lekárom, sestrám a zdravotníckym zariadeniam v prospech pacientov.
Čaputová dúfa, že pripravená reforma zdravotníctva bude relevantným podkladom pre novú vládu a ďalšieho ministra alebo ministerku v ich úsilí o pozdvihnutie úrovne nášho zdravotníctva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok