Andruskó nevyviazol s nízkym trestom, pristúpil na novú dohodu

TA3 TASR SITA
30.12.2019 11:17

Zoltán Andruskó, jeden z členov skupinky, ktorá mala vykonať vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, spoznal svoj trest. Nevyviazne s nízkym, 10-ročným trestom, ale napokon súhlasil aj s 15-ročným odňatím slobody. Trest navrhol a schválil súd. Rozsudok je právoplatný. Andruskó od začiatku spolupracoval s políciou a jeho svedectvo môže pomôcť odsúdiť Mariana Kočnera.

Senát Špecializovaného trestného súdu najprv neschválil prokurátorom navrhovanú dohodu o vine a treste. 10 rokov bolo vraj málo. Predsedníčka senátu Pamela Záleská uviedla, že trest by bol spravodlivý iba pre obvineného a dodala, že za spravodlivý by považovala trest 15 rokov odňatia slobody. Andruskó si vyžiadal čas na poradu so svojou obhajkyňou a napokon súhlasil. Ako uviedol prokurátor Vladimír Turan, obe strany dospeli k dohode.

Andruskó si na základe dohody za podiel na úkladnej vražde odsedí trest 15 rokov v ústave so stredným stupňom stráženia. Verdikt súdu je právoplatný, keďže súčasťou uzavretej dohody je záväzok, že sa odsúdený voči trestu neodvolá.

img-1890-copy_ac1100ae-bf88-4f11.jpg

Andruskóa zadržala polícia v rovnaký deň ako dvojicu vykonávateľov, a to 27. septembra 2018. Od prvého dňa s políciou spolupracoval a vďaka jeho svedeckej výpovedi sa tím Kuciak dostal k Alene Zsuzsovej, ktorú zadržali deň potom.

Andruskó mal byť medzičlánkom medzi obvinenou Zsuzsovou a obvinenými Miroslavom Marčekom a Tomášom Szabóom. Zatiaľ čo Zsuzsová bola podľa prokuratúry sprostredkovateľom vraždy novinára pre Mariana Kočnera, tak boli Marček a Szabó samotní vykonávatelia. Podľa obžaloby sa ku skutku okrem Andruskóa priznáva aj Marček, ktorý tvrdí, že zastrelil Kuciaka aj jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú.

Hlavné pojednávanie v kauze Kuciak sa začne v januári 2020. Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú zastrelili 21. februára 2018 v ich dome v obci Veľká Mača. Podľa obžaloby si vraždu objednal Marian Kočner ako pomstu za články, ktoré Kuciak publikoval o jeho ekonomickej trestnej činnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok