Mužovi, ktorý môže dostať Kočnera, neschválili dohodu o vine

TA3 TASR SITA
30.12.2019 06:26

Špecializovaný trestný súd neschválil dohodu o vine a treste v prípade Zoltána Andruskóa. Ten je obvinený zo sprostredkovania vraždy novinára Jána Kuciaka, ale od začiatku spolupracoval s políciou a prokurátor mu navrhol mimoriadne znížený, 10-ročný trest. Andruskó by totiž mohol pomôcť odsúdiť Mariana Kočnera. Súd sa však s trestom nestotožnil, spravodlivejších sa mu zdá 15 rokov.

Prokurátor navrhol desaťročný trest

Novinári tentoraz nemohli v pojednávacej miestnosti fotografovať ani natáčať. Andruskó bol na verejnom zasadnutí povinne prítomný. Prišiel v kukle, v pojednávacej miestnosti mu ju však dali dole.

Andruskóovi navrhol prokurátor desaťročné väzenie, súd však s takýmto znížením trestu nesúhlasil. Podľa Trestného zákona pri mimoriadnom znížení trestu v prípade úkladnej vraždy nemôže ísť súd pod osemročný trest odňatia slobody.

O neschválení dohody rozhodol senát, ktorý pojednáva aj v kauze falšovania televíznych zmeniek, s tým rozdielom, že mu predsedala namiesto Emila Klemaniča Pamela Záleská.

Cez neho sa dostali k Zsuzsovej

Andruskóa zadržala polícia v rovnaký deň ako dvojicu vykonávateľov, a to 27. septembra 2018. Od prvého dňa s políciou spolupracoval a vďaka jeho svedeckej výpovedi sa tím Kuciak dostal k Alene Zsuzsovej, ktorú zadržali deň potom.

Andruskó mal byť medzičlánkom medzi obvinenou Zsuzsovou a obvinenými Miroslavom Marčekom a Tomášom Szabóom. Zatiaľ čo Zsuzsová bola podľa prokuratúry sprostredkovateľom vraždy novinára pre Mariana Kočnera, tak boli Marček a Szabó samotní vykonávatelia. Podľa obžaloby sa ku skutku okrem Andruskóa priznáva aj Marček, ktorý tvrdí, že zastrelil Kuciaka aj jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú.

Hlavné pojednávanie v kauze Kuciak sa začne v januári 2020. Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú zastrelili 21. februára 2018 v ich dome v obci Veľká Mača. Podľa obžaloby si vraždu objednal Marian Kočner ako pomstu za články, ktoré Kuciak publikoval o jeho ekonomickej trestnej činnosti.

Kto je kto v prípade Kuciak:

Údajný objednávateľ vraždy: Marian Kočner
Údajná objednávateľka, sprostredkovateľka a Kočnerova "volavka": Alena Zsuzsová
Údajný sprostredkovateľ, ktorý spolupracuje s políciou a uzatvoril dohodu o vine a treste: Zoltán Andruskó
Bývalý vyšetrovateľ, o ktorom sa pôvodne písalo ako o strelcovi: Tomáš Szabó
Údajný pomocník a šofér a bývalý vojak. Mal sa priznať, že strieľal: Miroslav Marček 

V prípade vraždy novinára Jána Kuciaka, pri ktorej zabili aj jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú, podal prokurátor obžalobu na Mariana Kočnera, Alenu Zsuzsovú, Miroslava Marčeka aj Tomáša Szabóa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok