Jeden z najhorších incidentov v krajine. Nálož zabila desiatky ľudí

TA3 TASR
28.12.2019 11:35

Desiatky obetí na životoch a zranených si vyžiadal pravdepodobne samovražedný bombový útok, ku ktorému došlo v sobotu v Somálskej metropole Mogadišo, kde na frekventovanom kontrolnom stanovišti vybuchla nálož umiestnená v nákladnom aute. Podľa agentúry AP ide o jeden z najhorších incidentov, ktorý krajina za posledné roky zažila.

Na takmer 100 mŕtvych sa zvýšil počet obetí bombového útoku, s odvolaním sa na vyjadrenie miestnej polície o tom informovala agentúra DPA. "Momentálne vieme, že pri tomto hroznom útoku bolo zabitých takmer 100 ľudí," uviedol jeden z policajtov.

Výbuch si vyžiadal aj desiatky zranených. Agentúra AP s odvolaním sa na vyjadrenie miestnej záchrannej služby uvádza, že zranených je prinajmenšom 125 ľudí. K zodpovednosti za útok, ktorého cieľom bola údajne budova daňového úradu, sa doposiaľ nikto neprihlásil. Podobné útoky však somálske úrady takmer vo všetkých prípadoch pripisujú militantom zo skupiny aš-Šabáb napojenej na teroristickú sieť al-Káida.

Aš-Šabáb, ktorý chce v Somálsku založiť islamský štát, pravidelne podniká útoky na vládne budovy a vojenské objekty, ale aj na hotely a reštaurácie. Skupinu sa v roku 2011 podarilo vytlačiť z veľkej časti hlavného mesta Mogadišo a odvtedy prišla aj o viacero svojich bášt. Jej príslušníci však stále ovládajú rozsiahle vidiecke oblasti a naďalej vedú partizánsku vojnu proti somálskym bezpečnostným silám.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok