Lietadlo sa zrútilo krátko po štarte, hlásia mŕtvych aj ranených

TA3 TASR
27.12.2019 06:27

V Kazachstane sa krátko po štarte zrútilo lietadlo. Na palube bolo v čase havárie 98 ľudí. Dvanásť prišlo o život a 49 ďalších skončilo v nemocnici. Kazašský prezident na sobotu vyhlásil štátny smútok.

Kazašské ministerstvo vnútra znížilo počet obetí pádu lietadla na medzinárodnom letisku v meste Almaty. Podľa prechádzajúcich správ od tamojších úradov zomrelo 15 osôb, no ministerstvo najnovšie uvádza dvanásť mŕtvych. Lietadlo, identifikované ako Fokker 100, po odpútaní sa od dráhy vrazilo do betónového plotu a dvojposchodovej budovy. K havárii došlo o 7:22 h miestneho času (2:22 h SEČ). Podľa očitých svedkov bola v tom čase na letisku hustá hmla. Po páde stroja nenastal požiar a okamžite sa začala záchranná operácia.

Dvojmotorové prúdové lietadlo smerovalo z Alma-Aty do súčasnej kazašskej metropoly Nursultan (donedávna známej ako Astana). Spoločnosť Fokker zbankrotovala v roku 1996 a výroba tohto typu lietadla sa ukončila nasledujúci rok.

Nízkonákladové aerolínie Bek Air, ktoré disponujú siedmimi týmito strojmi, sa k piatkovej havárii bezprostredne nevyjadrili. Príslušné kazašské úrady vzhľadom na vyšetrovanie nešťastia pozastavili všetky lety daného typu lietadla. "Zodpovedných čaká prísny trest v súlade so zákonom," napísal na sociálnej sieti Twitter kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev, ktorý zároveň vyjadril sústrasť rodinám obetí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok