Stále nedostavané bloky v Mochovciach ma mrzia, tvrdí Žiga

TA3 SITA
25.12.2019 11:10

Stále nedostavaný tretí a štvrtý blok Atómovej elektrárne Mochovce ministra hospodárstva Petra Žigu pred koncom volebného obdobia mrzia. „Mrzí ma to! Vnímam to ako jednu veľkú komplexnú stavbu, ktorá má svoje špecifiká, ale tá stavba je už pred dokončením. Nie je to veľmi úspešný príbeh, ale už sme tesne pred cieľom,“ povedal minister Žiga.

Stále nedostavané bloky v Mochovciach ma mrzia, tvrdí Žiga
SITA/Martin Havran

Stihne sa to do volieb? Názory sú rôzne

Tretí mochovecký blok má za sebou už studenú a horúcu hydroskúšku. „Tieto skúšky identifikovali niektoré nedostatky. Tie je potrebné teraz odstrániť a až potom sa tá jadrová elektráreň spustí. Bezpečnosť je prvoradá. Pokiaľ najvyššia autorita v štáte, Úrad jadrového dozoru povie, že je všetko v poriadku, tak vydajú povolenie na zavážanie paliva. V tej chvíli sa začne nezvratný proces,“ doplnil Žiga.

Minister ešte v kútiku duše verí, že zavážanie jadrového paliva do tretieho bloku, teda začiatok reálnej prevádzky jadrového bloku, by sa ešte mohlo stihnúť do konca súčasného volebného obdobia, teda niekedy do konca februára, marca budúceho roka. Slovenské elektrárne pritom hovoria o apríli. „Či sa to stihne do blížiacich sa parlamentných volieb to je ešte otvorené, lebo sú na to rôzne názory. Určite by som radšej konštatoval, že sme to urobili, ale myslím si, že ten čas už nie je veľmi ďaleko. Sme určite bližšie ako si myslíme,“ konštatoval Žiga.

Politická opozícia sa viackrát nechala počuť, že pred problémami v Mochovciach minister Žiga či predseda vlády Peter Pellegrini “strkajú hlavu do piesku“. Minister však upozornil, že vlády, v ktorých bol on ministrom, Slovenské elektrárne, ktoré dostavujú Mochovce, nesprivatizovali. „Ja som zdedil situáciu taká aká je a 66 % akcií vlastní zahraničný investor. Nemáte ani majoritu v predstavenstve, ani v dozornej rade, čiže vy tu operatívu neviete riadiť. Vy sa spoliehate na to, že aj zahraničný investor robí veci s najlepšou zodpovednosťou a snahou, veď chce zarobiť peniaze. Zároveň, keď to porovnávam s podobnými jadrovými projektmi v zahraničí, či vo Fínsku či vo Francúzsku, tak tam majú ešte väčšie problémy. Jadrový projekt nie je lego,“ zdôraznil Žiga s tým, že vláda sa manažmentu elektrární nesnaží situáciu komplikovať. „Nie sme však ani servilní. To znamená, že sa snažíme presadzovať záujmy štátu,“ doplnil.

Pôvodné termíny dostavby mochoveckých jadrových blokov boli roky 2012, resp. 2013. Termíny sa však pre opodstatnené aj neopodstatnené dôvody viackrát posúvali. Dostavba by si mala vyžiadať podľa posledných informácií 5,7 miliardy eur.

Žiga: Rozpočet na tretí blok bude dodržaný

Nielen termíny dostavby sa viackrát menili, ale aj rozpočet na dostavbu mochoveckých blokov. V súčasnosti je rozpočet nastavený na 5,7 miliardy eur, pričom pred vyše desiatimi rokmi sa počítalo s 2,8 miliardami eur. „Predpokladám, že rozpočet na tretí blok bude dodržaný. Štvrtý blok nemáme v takom stave, aby sme to vedeli definitívne uzavrieť. Ale myslím si, že keď sa spustí tretí blok tak to bude už iná pesnička a bude úplne iný stav aj pohľad na samotnú dostavbu Mochoviec. Pretože jednak už bude tretí blok generovať finančné prostriedky a bude sa na tento projekt inak pozerať,“ uzavrel minister.

Pôvodné termíny dostavby mochoveckých jadrových blokov boli roky 2012, resp. 2013. Termíny sa však pre opodstatnené aj neopodstatnené dôvody viackrát posúvali. Dostavba by si mala vyžiadať podľa posledných informácií 5,7 miliardy eur. Manažment spoločnosti by už chcel viackrát navyšovaný rozpočet (dostavba začínala na sume 2,8 mld. eur – pozn. red.) dodržať. Riaditeľ Slovenských elektrární Branislav Strýček je však opatrný a hovorí ešte o možných rizikách, ktoré by mohli rozpočet dostavby znova mierne navýšiť.

Slovenské elektrárne začali s dostavbou Mochoviec oficiálnym otvorením 3. novembra 2008. Slovenský dominantný výrobca elektrickej energie oficiálne podpísal kontrakty s hlavnými dodávateľmi dostavby Mochoviec, a to s českou spoločnosťou Škoda Jaderné strojírenství, ruskou firmou Atomstrojexport (na dostavbe už nepracuje – pozn. red.), slovenskými podnikmi VUJE, Enseco, Inžinierske stavby Košice (na dostavbe už nepracuje – pozn. red.) a talianskou spoločnosťou Enel Ingegneria & Innovazione začiatkom júna 2009. Nové jadrové bloky v Mochovciach budú mať po ich dokončení inštalovaný výkon po 471 megawattov, čo pokryje asi 13 % z celkovej spotreby elektriny na Slovensku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok