Polícia vyšetruje dostavbu Mochoviec. Spolupracujeme, tvrdia elektrárne

TA3 SITA
1.11.2019 13:02

Policajti pokračujú vo vyšetrovaní dostavby tretieho a štvrtého bloku Atómovej elektrárne Mochovce. Celkovo vedú osem trestných stíhaní. Slovenské elektrárne tvrdia, že s políciou spolupracujú.

Preverujú podozrenia

V súčasnosti je pre nové mochovecké jadrové bloky vedených osem trestných stíhaní za rôznu trestnú činnosť. "Špecializovaný tím naďalej intenzívne pracuje a preveruje všetky podozrenia zo spáchania trestných činov v súvislosti s dostavbou 3. a 4. bloku Jadrovej elektrárne Mochovce. Každej zo získaných informácií je venovaná maximálna pozornosť, aby bola verifikovaná a bolo možné s ňou naložiť zákonným spôsobom,“ povedal hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

Bližšie informácie k trestným stíhaniam v Mochovciach nechceli policajti komentovať. "Podozrenia a vyšetrované skutky v tejto chvíli nebudeme konkretizovať, o ďalších krokoch špecializovaného tímu bude verejnosť včas informovaná,“ dodal Slivka. Slovenské elektrárne, ktoré dostavujú dva mochovecké bloky, podľa svojho hovorcu Miroslava Šarišského poskytli a poskytujú súčinnosť policajným orgánom v plnom rozsahu a bezodkladne. Ako však podotkol, elektrárne nemajú oprávnenie vyjadrovať sa k trestným stíhaniam vo vzťahu ku konkrétnym osobám alebo firmám.

"Evidujeme viaceré obchodné spory medzi dodávateľmi a subdodávateľmi na stavbe, ktoré sa v prípade potreby snažíme aktívne riešiť. Často to však nie je vždy možné napríklad kvôli nevhodne dohodnutým zmluvným podmienkam medzi dodávateľom a subdodávateľom. Ak sa zo strany akéhokoľvek dodávateľa potvrdí závažné porušenie zákonov, vyvodíme voči takému dodávateľovi adekvátne prísne konzekvencie, od zaradenia na čiernu listinu, až po ukončenie spolupráce. Ak sa dozvieme o skutočnostiach, ktoré nasvedčujú, že dochádza k spáchaniu trestného činu, aktívne konáme a podávame v danej veci trestné oznámenia,“ zdôraznil Šarišský.

Riešia aj prípad Talianov

Policajti naďalej pracujú aj na prípade týkajúceho sa bývalých vrcholových manažérov slovenského dominantného výrobcu elektriny. Vyšetrovateľ špecializovaného tímu národnej jednotky finančnej polície Národnej kriminálnej agentúry vzniesol v apríli tohto roku obvinenie voči dvom občanom Talianska, konkrétne P. R. a N. C. Na bratislavskom letisku polícia následne zadržala Taliana P. R., po výsluchu ho však prepustila a je tak stíhaný na slobode. Obvinenému N. C. mala polícia doručiť uznesenie o vznesení obvinenia formou právnej pomoci.

"Vyšetrovanie plynule pokračuje, vykonávame početné úkony nevyhnutné na riadne objasnenie veci. Vzhľadom na rozsiahlosť, zložitosť a osobitosti prípadu, akým je napríklad medzinárodný prvok, je zrejmé, že vyšetrovanie si vyžiada vykonanie množstva procesných úkonov a vysokú časovú náročnosť. Plánované úkony ani možné vznesenia obvinenia ďalším osobám v súčasnom štádiu nie je možné bližšie špecifikovať,“ uzavrel Slivka.

Dvaja talianski občania, bývalí vrcholoví manažéri Slovenských elektrární, mali podľa slovenskej polície nehospodárne nakladať s majetkom slovenského dominantného výrobcu elektriny. Prípad sa týka opätovných repasačných a náterových prác na objektoch Atómovej elektrárne Mochovce. Obvinení mali spôsobiť škodu vo výške 22 miliónov eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok