Benátky sú opäť pod vodou, záplavy vystrašili turistov

TA3 TASR
23.12.2019 16:56

Benátky zasiahli pred sviatkami ďalšie záplavy. Príliv z lagúny dosiahol výšku takmer jeden a pol metra. Voda zaplavila viac ako 60 percent historického centra mesta. Záplavy vystrašili turistov a benátski hotelieri zaznamenali rekordný počet zrušených rezervácií.

Veľké časti Benátok zaplavila v pondelok voda, keď príliv z lagúny dosiahol výšku 144 centimetrov. Zaplavených bolo viac než 60 percent historického centra talianskeho mesta. Príliv sa považuje za mimoriadny vtedy, keď presiahne hladinu 140 centimetrov. V novodobých dejinách sa tak udialo približne 20-krát, ale opakuje sa to čoraz častejšie a vina sa pripisuje klimatickej zmene.

V novembri postihli Benátky najhoršie záplavy za posledných 50 rokov. Výška vody v meste vtedy dosiahla 1,87 metra a spôsobila nevyčísliteľné škody. Povodne vystrašili turistov. V piatok benátski hotelieri uviedli, že zažívajú rekordný počet zrušených rezervácií, ale trvajú na tom, že mesto je pre turistov bezpečné. Talianska vláda investovala do kontroverzného protipovodňového projektu MOSE na ochranu Benátok, avšak sústava priehrad a bariér nie je ešte stále v prevádzke.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok