Ľuďom z bytovky sa venujú aj advokáti, pomoc je bezplatná

TA3 SITA
23.12.2019 11:22

Obyvatelia Mukačevskej ulice v Prešove sa stále môžu bezplatne obrátiť na advokátov v právnych otázkach súvisiacich s tragédiou. Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej advokátskej komory Alexandra Donevová.

Ľuďom z bytovky sa venujú aj advokáti, pomoc je bezplatná
SITA/AP

Hneď po tragédii sa Slovenská advokátska komora rozhodla koordinovať právnu pomoc pre zasiahnutých a listom vyzvala advokátov na Slovensku, aby sa dobrovoľne prihlásili na poskytovanie bezplatnej právnej pomoci. V krátkom čase na výzvu SAK reagovalo viac ako 100 advokátov z celého Slovenska. Pre potreby poskytnutia bezplatnej právnej pomoci je momentálne pripravených 15 advokátov z Prešova a Sabinova, ktorým prideľujú jednotlivých záujemcov o právne rady.

Záujemcovia sa môžu na advokátov obrátiť priamo alebo prostredníctvom na to vytvorenej e-mailovej schránky: pomoc_pre_presov@sak.cloud.

Už nasledujúci deň po výbuchu poskytovali priamo v koordinačnom centre traja advokáti bezplatnú pomoc. „S kolegyňami sme sa vybrali priamo na miesto, aby sme pomohli ľuďom bezprostredne po tragédii. Myslím si, že práve vtedy bolo potrebné, aby ich niekto vypočul a ubezpečil o tom, že pri riešení ich problémov im niekto pomôže. Vtedy išlo skôr o psychologickú pomoc, tú právnu sme stále s kolegami pripravení poskytnúť,“ uviedol poverený zástupca SAK Ivan Mazanec.

Obyvatelia Mukačevskej ulice sa môžu obrátiť na advokátov v právnych otázkach, predovšetkým vo veciach ako podanie trestného oznámenia, škody vzniknutej výbuchom na majetku a motorových vozidlách, komunikácie s poisťovňou, otázkach pozostalosti po obetiach a podobne.

Má ísť o podanie prvotných právnych rád a zorientovanie sa v právnej situácii, v ktorej sa postihnutí ocitli. SAK sa bude snažiť pomôcť nielen obyvateľom z bytovky, ktorú zničil výbuch plynu, ale všetkým zasiahnutým tragédiou aj z okolitých bytoviek. Záujemcovia sa môžu na advokátov obrátiť priamo alebo prostredníctvom na to vytvorenej e-mailovej schránky: pomoc_pre_presov@sak.cloud.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok