Prezidentka vrátila zákon do parlamentu, má pochybnosti

TA3 TASR
20.12.2019 19:15

Prezidentka Zuzana Čaputová vetovala novelu zákona o pozemkových úpravách a vrátila zákon do parlamentu. Prezidentka má pochybnosti o súlade novely zákona s ústavou. Informoval o tom hovorca prezidentky Martin Strižinec. Novelu zákona o športe podpísala.

Prezidentka vrátila zákon do parlamentu, má pochybnosti
SITA/Jana Birošová

Ide o pozemkové úpravy

"Aj keď si prezidentka uvedomuje potrebu vykonania pozemkových úprav a nastolenia poriadku v rozdrobenom vlastníctve poľnohospodárskych pozemkov, je presvedčená, že takáto významná úprava, ktorá sa robí len raz za mnoho desaťročí, má byť riadne pripravená a musí rešpektovať všetky ústavné princípy," uviedol Strižinec.

Slovensko muselo už v minulosti po rozhodnutiach Európskeho súdu pre ľudské práva zmeniť obdobnú právnu úpravu týkajúcu sa užívania pozemkov v záhradkárskych osadách. Obmedzenia vlastníkov sceľovaných pozemkov v prospech nájomcov sú zásahom, ktorý podľa prezidentky nie je riadne odôvodnený. "Dôsledkom neštandardného legislatívneho procesu, ktorý predchádzal prijatiu novely, je aj to, že môžu vzniknúť významné interpretačné a aplikačné problémy v procese sceľovania pozemkov," dodal Strižinec.

Problémy by sa negatívne dotkli hlavne malých a stredných poľnohospodárov, ktorí pôdu priamo obhospodarujú. Zákon, ktorým sa mení a dopĺňa zákon Slovenskej národnej rady o pozemkových úpravách, usporiadaní pozemkového vlastníctva, pozemkových úradoch, pozemkovom fonde a o pozemkových spoločenstvách, prijala NR SR 27. novembra.

Novela o športovcoch prešla

Profesionálni športovci budú mať možnosť rozhodnúť sa, či s klubmi podpíšu zamestnaneckú zmluvu alebo budú svoju činnosť vykonávať ako samostatne zárobkovo činné osoby. Prezidentka podpísala novelu zákona o športe, ktorá tieto zmeny prináša. Profesionálny športovec bude môcť na základe novely vykonávať športovú činnosť v prospech konkrétnej športovej organizácie na základe zmluvy o profesionálnom vykonávaní športu alebo ako SZČO na základe zmluvy podľa Občianskeho či Obchodného zákonníka.

Návrh legislatívnej úpravy predložili poslanci za SNS a bývalí športovci Dušan Tittel a Tibor Jančula. Zámer odôvodnili tým, že aplikačná prax, ktorá doteraz nedovoľovala športovcom v kolektívnych športoch vykonávať svoju činnosť ako SZČO, neprimerane obmedzovala ich zmluvnú voľnosť. Nová legislatíva umožní tiež športovým organizáciám možnosť regulácie prestupov aj športovcov, ktorí vykonávajú športovú činnosť v prospech konkrétnej športovej organizácie ako SZČO.

Schválili ju so zmenami

Poslanci schválili novelu aj s pozmeňujúcimi návrhmi poslankyne Evy Smolíkovej, ktorými sa zabezpečuje minimálny zákonný štandard zmluvných vzťahov medzi športovcami a športovými organizáciami vo vzťahu k športovcom, ktorí vykonávajú šport ako samostatne zárobkovú činnosť v zmluvnom vzťahu so športovou organizáciou. Súčasťou návrhov Smolíkovej je aj úprava, že oprávnenie profesionálneho športovca vykonávať šport ako samostatne zárobkovo činná osoba vzniká dňom zápisu profesionálneho športovca do registra fyzických osôb v športe.

Súčasťou schválenej novely je aj pozmeňujúci návrh poslanca Ľubomíra Petráka, ktorým sa upravuje vydávanie oprávnení na podnikanie športovým odborníkom. Táto úprava podľa Petráka presnejšie definuje procesy a príslušnosť orgánov štátnej správy pri začatí, pozastavení a ukončení podnikania. Nová legislatíva nadobudne účinnosť 1. februára 2020.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok