Nepoznáme dôvod zmeny klímy, tvrdil Putin na výročnej tlačovke

TA3 TASR SITA
19.12.2019 11:22

Vladimir Putin na svojej každoročnej výročnej tlačovej konferencii odpovedal na najrôznejšie otázky. Vyjadril sa aj ku klimatickej zmene, ktorej príčinu vraj "nikto nepozná". Podľa drvivej väčšiny vedcov za ňou pritom stojí najmä ľudská činnosť. Prehovoril aj o Donbase, vzťahoch s Ukrajinou, vykázaní Ruska zo športových podujatí či o impeachmente Donalda Trumpa.

Zmena klímy je "výzvou"

Putin naznačil, že zmena klímy môže byť spôsobená kozmologickými procesmi. "Nikto nepozná pôvod globálnej klimatickej zmeny," povedal Putin novinárom na začiatku svojej v poradí už 15. výročnej tlačovej konferencie konajúcej sa v moskovskom Medzinárodnom obchodnom centre. "Vieme, že v priebehu dejín si naša planéta prešla obdobiami otepľovania a ochladzovania a môže to závisieť od procesov vo vesmíre," uviedol Putin.

Globálna klimatická zmena predstavuje pre Rusko výzvu a môže ohroziť ruské mestá ležiace na permafroste za polárnym kruhom, citovala Putina agentúra AP. Klimatické zmeny spôsobujú požiare, ničivé záplavy a ďalšie negatívne dôsledky, povedal a zdôraznil, že Rusko dodržiava parížsku klimatickú dohodu, ktorej cieľom je spomaliť globálne otepľovanie.

Posledné roky boli najteplejšie

Otepľovanie v Rusku prebieha podľa Putina dvakrát rýchlejšie ako je celosvetový priemer, napísala agentúra DPA. Ruské ministerstvo životného prostredia pred troma mesiacmi zverejnilo podobnú správu a uviedlo, že uplynulé štyri roky boli najteplejšími od čias, keď sa začali zaznamenávať hodnoty teploty na celom svete. V správe ministerstva sa uvádza, že jedným z hlavných faktorov zodpovedných za klimatickú zmenu je nárast koncentrácie skleníkových plynov.

Na tlačovú konferenciu ruského prezidenta sa akreditoval rekordný počet 1895 novinárov. Väčšinu z nich tvoria novinári z ruských médií, prítomní sú však aj spravodajcovia zo zahraničia. Vlani prišlo na konferenciu, ktorá sa konala 20. decembra a trvala tri hodiny a 43 minút, 1702 novinárov. Putin zodpovedal otázky z 53 médií.

Doposiaľ Putin uskutočnil už 14 tlačových konferencií. Sedem z nich sa konalo v rokoch 2001-2008 (okrem roku 2005) a ďalších sedem v rokoch 2012-2018. Od mája 2008 do mája 2012, keď bol Putin premiérom, každoročné tlačové konferencie neusporiadaval. K tradícii sa však vrátil po znovuzvolení do funkcie hlavy štátu v roku 2012.

Impeachment amerického prezidenta Donalda Trumpa je pritiahnutý za vlasy a americký Senát ho aj tak zruší, myslí si Putin. Krok je vraj len pokračovaním boja demokratov proti Trumpovi. "Strana, ktorá prehrala voľby, bojuje ďalej inými prostriedkami," skonštatoval Putin.

Prehovoril aj o Donbase

Putin na svojej tlačovej konferencii hovoril aj o vzťahoch s Ukrajinou. Ukrajinskí lídri by podľa neho v snahe obnoviť mier na východe Ukrajiny mali rokovať priamo s Moskvou podporovaným separatistickým regiónom Donbas. Šéf Kremľa vylúčil akékoľvek zmeny v minských dohovoroch z roku 2015 a vyjadril odhodlanie pokračovať v rokovaniach formátu normandskej štvorky.

So zámerom ukončiť násilnosti na východnej Ukrajine, kde proti sebe od roku 2014 bojujú proruskí separatisti a vládne sily, začali ruskí, ukrajinskí, francúzski a nemeckí lídri tzv. minský rokovací proces, ktorý vyústil do schválenia balíka dohôd o mierovom riešení situácie v Donbase. Opatrenia rátajú s udelením špeciálneho štatútu pre Donbas a s amnestiami pre tých, ktorí sa zúčastnili na tomto ozbrojenom konflikte, ktorý si vyžiadal už viac ako 13.000 životov.

Vyjadrenia ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorý začiatkom decembra pri odchode z rokovaní normandskej štvorky v Paríži naznačil, že minské dohovory by mohli byť pozmenené, označil Putin na štvrtkovej tlačovej konferencii za mimoriadne znepokojivé. Varoval, že ak by sa tak stalo, mohla by vzniknúť patová situácia. Podľa Putinových slov sa v regióne Donbasu nenachádzajú nijakí zahraniční vojaci a sú tam len jednotky domobrany zložené z miestnych obyvateľov. Dodal však, že za obe strany bojujú zahraniční žoldnieri.

Putin odsúdil verdikt Svetovej antidopingovej agentúry ohľadom vylúčenia Ruska z medzinárodných podujatí počas najbližšieho štvorročného obdobia.

"Každý jeden trest by mal byť individuálny. Robíme všetko pre to, aby bol šport v Rusku čo najčistejší," povedal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok