Putin a Zelenskyj sa na summite o Ukrajine zhodli aj na prímerí

TA3 TASR
9.12.2019 23:47

Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že jeho prvé dvojstranné rozhovory s ukrajinským lídrom Volodymyrom Zelenským, ktoré sa konali v Paríži, dopadli dobre. "Dobre, som spokojný," odpovedal ruský prezident na otázku novinárov, ako dopadlo stretnutie. Účastníci summitu zároveň dosiahli dohodu o ďalších krokoch pre vyriešenie konfliktu na východe Ukrajiny.

Putin a Zelenskyj sa na summite o Ukrajine zhodli aj na prímerí
SITA/AP

Rokovania hodnotila pozitívne aj tlačová tajomníčka ukrajinského prezidenta Julija Mendeľová, ktorá ich označila ako úspešné. "Nech sa už píše čokoľvek, väčšina týchto správ je nepravdivých. V skutočnosti boli tieto rozhovory veľmi úspešné," povedala Mendeľová. Lídri normandskej štvorky sa podľa nej nevenovali otázke Krymu anektovaného Ruskom, čo podľa nej zatiaľ nie je ani plánované. Riaditeľ ukrajinského energetického podniku Naftogaz Jurij Vitrenko medzitým uviedol, že delegácie Ukrajiny a Ruska sa v Paríži dohodli na pokračovaní rokovaní o dodávkach plynu.

Normandský formát je diplomatické zoskupenie najvyšších predstaviteľov Ukrajiny, Ruska, Francúzska a Nemecka a ich ministrov zahraničných vecí. Jeho cieľom je urovnať krízu na východe Ukrajiny.

K istému posunu predsa len došlo. Lídri Ukrajiny, Ruska, Francúzska a Nemecka sa v Paríži dohodli okrem iného na plnohodnotnom uplatnení prímeria medzi stranami východoukrajinského konfliktu do konca tohto roka. Podľa kancelárie francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona k tejto dohode dospeli Putin, zastupujúci proruské povstalecké skupiny, a jeho ukrajinský náprotivok Zelenskyj.

Účastníci summitu sa dohodli aj na rozsiahlej výmene zajatcov a ďalšom odsune síl z frontovej línie. Nasledujúce stretnutie prezidentov Putina, Zelenského, Macrona a nemeckej kancelárky Angely Merkelovej so zameraním na riešenie konfliktu v Donbase sa má uskutočniť o štyri mesiace.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok