Masaker si vyžiadal desiatky obetí, páchatelia spoznali svoj trest

TA3 TASR
19.12.2019 08:01

Filipínsky súd vymeral doživotné väzenské tresty páchateľom masakry v južnej provincii Maguindanao, pri ktorej v roku 2009 zahynulo 57 ľudí vrátane zhruba troch desiatok novinárov.

Dvadsaťdeväť hlavných podozrivých bolo usvedčených z vraždy a odsúdených na 40 rokov väzenia bez možnosti predčasného prepustenia, čo na Filipínach predstavuje najvyšší možný, prakticky doživotný trest. Ďalších 15 osôb súd uznal za vinných ako komplicov a vymeral im tresty odňatia slobody v trvaní najmenej šesť rokov.

Zvyšných zhruba 50 obvinených súd oslobodil. Sú medzi nimi aj policajti a štyria členovia rodinného klanu Ampatuovcov, ktorý masakru, namierenú voči novinárom, stúpencom a príbuzným konkurenčného politika, zorganizoval. Poprední členovia tohto klanu sú aj medzi osobami odsúdenými na doživotie. Vinníci musia okrem toho vyplatiť odškodné rodinám obetí.

K vyvraždeniu členov predvolebného sprievodu došlo 23. novembra v provincii Maguindanao na ostrove Mindanao, pričom išlo o najhoršie politické násilie v dejinách Filipín a jeden z najhorších útokov na novinárov vo svete. Viac ako 100 ozbrojencov a policajtov v novembri 2009 napadlo konvoj vozidiel v meste Ampatuan. Útočníci odviedli obete do vrchov, kde ich zastrelili, rozsekali a zahrabali do masových hrobov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok