Filipíny zasiahli silné otrasy, v troskách zahynulo dievčatko

TA3 TASR
15.12.2019 15:32

Filipínsky ostrov Minda-nao zasiahlo silné zemetrasenie so silou 6,8 stupňa. Úrady zatiaľ potvrdili jednu obeť. Ide o 6-ročné dievčatko. Niektoré médiá však hovoria o viacerých obetiach. Ničivá prívalová vlna zatiaľ nehrozí.

Zrútila sa trojpodlažná budova

Najmenej jedna osoba zahynula a zrútila sa trojpodlažná budova obchodu s potravinami, v ktorej troskách môže byť uväznených neznáme množstvo ľudí - to je zatiaľ tragická bilancia silného zemetrasenia, ktoré v nedeľu postihlo južné Filipíny.

Agentúra AP cituje Filipínsky ústav vulkanológie a seizmológie v Quezon City, podľa ktorého zemetrasenie so silou 6,9 stupňa a v hĺbke 30 kilometrov zasiahlo oblasť približne šesť kilometrov severozápadne od mesta Padada v provincii Davao del Sur. V posledných mesiacoch bol na tomto území zaznamenaný celý rad silných zemetrasení. Obeťou prírodného živlu sa stalo malé dievča v meste Matanao v Davau del Sur, na ktoré sa zrútila stena domu a murivo ho zasiahlo do hlavy, spresňujú oficiálne filipínske zdroje.

Provinciálny guvernér zase vo vysielaní miestnej rozhlasovej stanice DZM informoval, že v centre Padady sa zrútil trojpodlažný obchodný dom s potravinami, pričom v jeho ruinách sa môže nachádzať nešpecifikovaný počet ľudí. Guvernér ďalej priblížil, že záchranné práce sú v plnom prúde, avšak koľko je v jeho provincii dovedna zranených, zatiaľ nevie povedať.

Ležia v tzv. "ohnivom kruhu"

Filipínsky prezident Rodrigo Duterte sa aj s dcérou nachádza vo svojom dome v meste Davao, kde bolo zemetrasenie cítiť silno, a obaja sú v bezpečí, oznámil veliteľ prezidentskej stráže. V pondelok bude v celej provincii Davao del Sur - vrátane jej hlavného mesta - prerušené v školách vyučovanie, aby sa mohla skontrolovať stabilita a statika školských budov. Niektoré mestá i dediny zostali v dôsledku zemetrasenia bez elektrického prúdu.

Filipíny ležia na tzv. "ohnivom kruhu" - najaktívnejšej vulkanickej zóne Zeme, ktorá prechádza od západného pobrežia Severnej Ameriky cez Aleuty do Japonska a Indonézie až na Nový Zéland. V posledných desaťročiach postihlo Filipínske súostrovie množstvo veľmi silných zemetrasení. Najhoršie v celých známych dejinách krajiny bolo v roku 1990, keď v turistami vyhľadávanom meste Baguio na severnom ostrove Luzon zahynulo pri otrasoch s magnitúdou 7,8 asi 1200 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok