Dlhý zákaz prieskumov nebude, ústavný súd ho pozastavil

TA3 TASR SITA
18.12.2019 13:48

Ústavný súd, ktorý sa na žiadosť prezidentky Zuzany Čaputovej zaoberal sporným predĺžením moratória na prieskumy na 50 dní pred voľbami, účinnosť tejto novely pozastavil.

V platnosti zostáva doterajšia právna úprava

V platnosti teda zostáva doterajšia právna úprava, podľa ktorého sa začína moratórium dva týždne pred parlamentnými voľbami. Jeho predĺženie, ktoré prešlo najmä hlasmi Smeru-SD, SNS a Kotlebovcov, sa stretlo s kritikou opozície, mimovládok aj zahraničia. Prezidentka zákon nepodpísala a obrátila sa na ústavný súd. 

Prezidentka napadla na ÚS predĺženie zákazu zverejňovať volebné prieskumy zo 14 na 50 dní pred voľbami. Obávala sa, že v prípade, že ÚS nepozastaví účinnosť ustanovenia, môže dôjsť k ovplyvneniu kampane a v konečnom dôsledku aj volebných výsledkov. V podaní dala do pozornosti aj právo na informácie garantované ústavou. "Napadnuté ustanovenie neprípustným spôsobom obmedzuje právo každého slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať informácie bez cenzúry a nespĺňa ústavou a dohovorom stanovené podmienky pre obmedzenie týchto práv," uvádzalo sa v návrhu. 

Prezidentka je rada, Smer verdikt akceptuje

„Som rada, že ÚS SR vyhovel žiadosti o pozastavenie účinnosti 50-dňového predvolebného moratória. O protiústavnosti prijatého zákona som bola presvedčená a rozhodnutie vnímam ako pozitívny krok v prospech práva občanov na informácie a rovnako aj v prospech férovosti prebiehajúcej predvolebnej kampane,“ uviedla po rozhodnutí ÚS prezidentka Zuzana Čaputová.  

Smer-SD uviedol, že akceptuje rozhodnutie Ústavného súdu. Zopakoval, že cieľom ich návrhu bolo zabrániť šíreniu dezinformácií a negatívnemu ovplyvňovaniu verejnej mienky, informoval hovorca strany Ján Mažgút. „Veríme, že výsledkom verejnej diskusie, ktorá sa týmto otvorila, bude pozornejší a kritickejší pohľad na prieskumné agentúry, a tým aj na samotné výstupy,“ dopĺňa stanovisko strany.

Zuzana Čaputová: „Som rada, že ÚS SR vyhovel žiadosti o pozastavenie účinnosti 50-dňového predvolebného moratória. O protiústavnosti prijatého zákona som bola presvedčená a rozhodnutie vnímam ako pozitívny krok v prospech práva občanov na informácie a rovnako aj v prospech férovosti prebiehajúcej predvolebnej kampane.“

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok