Hasiči a horskí záchranári si polepšia, schválili vyššie platy

TA3 SITA
18.12.2019 10:48

Príslušníkom Hasičského a záchranného zboru a Horskej záchrannej služby by od januára mali porásť platy o desať percent. Schválila to vláda na svojom rokovaní.

Opatrenie sa podľa ministerstva vnútra má týkať 4 489 príslušníkov oboch záchranných zložiek, pričom zvyšovanie je výsledkom ich kolektívnych zmlúv s ministerstvom vnútra na roky 2019 až 2020. Výdavky verejnej správy budú vyše desať miliónov eur.

Podľa zákona o hasičskom a záchrannom zbore sa v rámci vyjednávania o podmienkach vykonávania štátnej služby každoročne dohodne zvýšenie stupnice platových taríf v závislosti od predpokladaného vývoja priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v podnikateľskej sfére a od zdrojových možností štátneho rozpočtu v príslušnom roku. „Dohodnuté zvýšenie stupnice platových taríf a termín účinnosti jej zvýšenia sa zahrnú do návrhu zákona o štátnom rozpočte. Zvýšenú stupnicu platových taríf a termín jej účinnosti ustanoví každoročne vláda nariadením,“ uvádza sa v materiáli.

Kolektívne zmluvy ministerstva vnútra s odborovými zväzmi hasičov a Odborovým zväzom polície SR platia do konca roku 2020. Zvyšovanie miezd o 10 percent by sa tiež malo týkať policajtov. Rezort vnútra pritom už o rovnakú sumu zvyšoval platy od januára tohoto roku, zvýšenie sa týkalo policajtov, hasičov, horských záchranárov, civilných štátnych zamestnancov a civilných zamestnancov vykonávajúcich práce vo verejnom záujme. Rezort sa vtedy zároveň dohodol s odborármi na navýšení dovolenky zamestnancov o jeden týždeň nad rámec Zákonníka práce.

Rezort vnútra už o rovnakú sumu zvyšoval platy od januára tohto roku, zvýšenie sa týkalo policajtov, hasičov, horských záchranárov, civilných štátnych zamestnancov a civilných zamestnancov vykonávajúcich práce vo verejnom záujme.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok