Súd rozhodol o kontroverzných youtuberoch, idú do väzby

TA3 TASR SITA
16.12.2019 18:11

Sudca pre prípravné konanie Okresného súdu Bratislava I vzal do väzby obvinených Martina Daňa a Rudolfa Vaského. Dôvodom je obava, že by mohli pokračovať v trestnej činnosti, povedal novinárom hovorca bratislavských súdov Pavol Adamčiak. Proti rozhodnutiu podali obvinení sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať Krajský súd v Bratislave. Hovorca doplnil, že sťažnosť proti rozhodnutiu súdu podal aj prokurátor.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry vzniesol obvinenie voči youtuberom Daňovi a Vaskému za opakujúci sa pokračovací prečin výtržníctva spáchaný formou spolupáchateľstva a závažnejším spôsobom konania na viacerých osobách. Polícia o tom informovala s dodatkom, že v prípade ďalších dvoch čiastkových útokov tohto prečinu bolo voči obvinenému Daňovi vznesené obvinenie ako samostatnému páchateľovi a v prípade jedného skutku mu bolo vznesené obvinenie aj za prečin podnecovania.

NAKA oboch obvinených zadržala v piatok 13. decembra. Daňo čelí tiež obvineniu zo spáchania daňového podvodu.

"Z nášho pohľadu ide o prísne rozhodnutie," komentoval rozhodnutie súdu obhajca obvinených Marek Para. Obvinenie samotné komentovať nechcel, avšak uviedol, že jeho klienti často komentujú háklivé témy.

Obvinení sa podľa vyšetrovateľa dopúšťali páchania takýchto skutkov verejne prostredníctvom počítačovej siete. „Následne vyšetrovateľ spojil na spoločné konanie k tejto trestnej veci aj niektoré ďalšie skutky obvineného M. D. Po piatkovom zadržaní oboch osôb a vykonaní potrebných procesných úkonov spracoval vyšetrovateľ podnet na podanie návrhu na vzatie obvinených do väzby,“ uviedla polícia.

Daňo momentálne čelí aj obvineniu za daňový delikt, konkrétne neoprávnené vratky DPH. Vaského v lete neprávoplatne odsúdili na podmienečný trest za prečin násilia proti skupine obyvateľov a prečinu podnecovania. V roku 2015 totiž v rozhlasovom vysielaní hovoril o „roxorovej revolúcii“, pričom spomínal zoznam osôb, ktoré majú byť ubité. Proti verdiktu sa Vaský odvolal.

Sťažnosť proti rozhodnutiu súdu podal aj prokurátor. Okresný súd totiž neakceptoval jeho návrh na väzbu pre Vaského aj z dôvodu hrozby úteku a pre Daňa z dôvodu hrozby úteku a možnosti ovplyvňovania svedkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok