Jankovskej sestra vraj klamala, konverzácie z jej Threemy zmizli

TA3 TASR SITA
16.12.2019 15:30

Jankovskej sestra nehovorila pravdu a prišli jej na to. Sudkyňa Andrea Haitová klamala pred osobitnou komisiou Súdnej rady o tom, že si z mobilnej aplikácie Threema nevymazala žiadne kontakty ani konverzácie. Na zasadnutí Súdnej rady to uviedla predsedníčka komisie Elena Berthotyová. Komisia odporučila súdnej rade Haitovú disciplinárne stíhať.

Jankovskej sestra vraj klamala, konverzácie z jej Threemy zmizli
TASR/Pavol Zachar (ilu)

Informácie poskytla NAKA

Šéfka komisie sa odvolala na informácie, ktoré jej poskytla Národná kriminálna agentúra. NAKA Berthotyovú informovala o tom, že zo znaleckého posudku vyplýva, že v zaistenom mobile Haitovej sa nachádza mobilná aplikácia Threema, v rámci ktorej bolo uložených 134 kontaktov, z toho 17 bolo zmazaných, a 20 konverzácií, z toho 17 bolo zmazaných. Podľa NAKA sa tiež mobil Haitovej v momente pripojenia na web zresetoval a vymazali sa v ňom všetky údaje.

Polícia zasahovala u sudcov a sudkýň v závere augusta tohto roka. Medzi nimi bola aj bývalá štátna tajomníčka Monika Jankovská, ktorá si podľa údajnej komunikácie cez aplikáciu Threema vymenila tisíce správ s Marianom Kočnerom. Haitová je Jankovskej sestra.

Na základe toho, že Haitová tvrdila, že si žiadne kontakty a správy nevymazala, komisia podľa jej predsedníčky skonštatovala, že mohlo dôjsť aj k strate predpokladov sudcovskej spôsobilosti v oblasti morálky či integrity. Komisia aj Súdna rada podľa Berthotyovej jednohlasne odporučili predsedníčke Súdnej rady Lenke Praženkovej iniciovať disciplinárne stíhanie voči Haitovej.

Predsedníčka Súdnej rady v reakcii na odporúčanie uviedla, že sa podrobne oboznámi so správou osobitnej komisie. Novinárom uviedla, že jej vyvstala napríklad otázka o tom, kedy došlo k vymazaniu údajov v Haitovej mobile. Praženková uviedla, že ak jej vyvstanú otázky, tak ešte nahliadne do spisu.

Haitovú si zároveň komisia opätovne predvolala, pretože bola zastupujúcou členkou senátu, ktorý rozhodol o odvolaní v jednej z tzv. zmeniek Kočnera. V tejto súvislosti už začiatkom decembra komisia vypočula ďalších piatich sudcov KS Bratislava, pretože ju zaujímalo, akým spôsobom došlo k určeniu chýbajúceho riadneho člena senátu.

Lindtner prechádza k advokácii

Komisia posudzovala aj správanie sa bývalého predsedu Okresného súdu Bratislava III. Davida Lindtnera. Ten uviedol, že chce mať pozastavený výkon funkcie sudcu minimálne päť rokov a svoju budúcnosť si spája skôr s advokáciou. V jeho prípade komisia neodporučila priamo podať disciplinárny podnet. Podľa stanoviska túto možnosť môže zvážiť predsedníčka súdnej rady Lenka Praženková.

Okrem samotnej komunikácie preveruje komisia súdnej rady aj majetkové pomery dotknutých sudcov a sudkýň. Z postu člena súdnej rady odstúpil advokát Michal Mišík, ktorý právne zastupuje jednu z podozrivých sudkýň Zuzanu Maruniakovú. Tá rozhodovala civilný proces na Okresnom súde Bratislava V o jednej z miliónových zmeniek televízie Markíza. V konaní našlo nezrovnalosti aj ministerstvo spravodlivosti, ktoré v súčasnosti preveruje viacero sudcov a viacero spisov. Mená rezort zatiaľ nekonkretizoval, nevylúčil však možnosť, že budú podané ďalšie disciplinárne podnety.

Súdna rada odporučila predsedníčke rady Lenke Praženkovej zvážiť podanie disciplinárneho návrhu voči sudcovi Davidovi Lindtnerovi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok