Progresívci prezradili, čo chcú robiť so silnejúcim fašizmom

TA3 TASR
13.12.2019 13:03

Štát by mal prevziať aktívnejšiu úlohu v boji proti dezinformáciám, musí byť schopný reagovať na ne faktami. Na tlačovej konferencii to zdôraznila podpredsedníčka Progresívneho Slovenska Irena Bihariová.

Upozornila na nárast extrémistických síl a možnosť, že po voľbách budú vládnuť. Reagovala tak na štvrtkové výsledky predvolebného prieskumu, podľa ktorých by ĽSNS v decembri obsadila druhú priečku so ziskom 11,8 percenta. "Štát musí v tejto oblasti prevziať aktívnejšiu úlohu. Chceme, aby bol štát schopný promptne reagovať na mnohé bludy až nezmysly, ktoré dokážu rozvrátiť verejnú mienku a spoločnosť," zdôraznila Bihariová s tým, že štát musí vedieť zaručiť verifikované dáta a skutočnosť vysvetliť ľuďom na dôkazoch.

Podpredsedníčka PS tvrdí, že extrémisti a Smer-SD "zvulgarizovali hodnotové témy" práve tým, že do nich vniesli množstvo neprávd a hoaxov. Skonštatovala, že to využívajú na nálepkovanie a rozoštvávanie ľudí, ale aj na manipuláciu s voličmi. Aj to môže byť podľa nej jeden z dôvodov, prečo sa ľudia obracajú k extrémistickým silám. Dodala, že koalícia PS-Spolu predstavuje riešenia na boj s extrémizmom. Vyrovnať sa podľa Bihariovej treba so "sociálnymi krivdami a neférovosťami", aby nemali ľudia pocit, že kvalitné školy, prístup do nemocnice či k spravodlivosti sú luxusnými komoditami, ktoré si môžu dovoliť len niektorí občania.

Za dôležitú považuje tiež politickú odvahu, aby debata o hodnotových a závažných témach, ako sú menšiny, rodina, ľudské práva, nebola naďalej vulgarizovaná. Tretí okruh riešení, ktoré podľa nej predstavuje PS-Spolu, je byť čo najbližšie ľuďom a diskutovať s nimi. Zdôraznila tiež potrebu zapájania mladých ľudí do diskusií v regiónoch. "Chceme zastaviť extrémizmus priamo v uliciach," dodala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok