Smer pod 20 percent, silní Kotlebovci. Zverejnili nový prieskum

TA3 TASR SITA
12.12.2019 14:20

Vládny Smer-SD, hoci oslabený, by vyhral parlamentné voľby aj podľa najnovšieho prieskumu, ktorý zverejnila agentúra Focus. Na druhom mieste by skončila Kotlebova ĽSNS, na treťom koalícia Progresívneho Slovenska a Spolu. V parlamente by sa ocitlo spolu až deväť politických zoskupení.

Ak by sa voľby do Národnej rady SR konali 2. až 9. decembra, vyhral by ich Smer-SD so ziskom 19,6 percenta hlasov. Na druhom mieste by skončila strana Kotlebovci - ĽSNS so ziskom 11,8 percenta a na treťom koalícia Progresívne Slovensko a Spolu so ziskom 10,3 percenta hlasov.

Stranu exprezidenta Andreja Kisku Za ľudí by volilo 9,2 percenta voličov. Na ďalších miestach sa umiestnili OĽaNO-NOVA-KÚ-Zmena zdola (8 percent), hnutie Borisa Kollára Sme rodina (7 percent), Kresťanskodemokratické hnutie (5,7 percenta), strana Sloboda a Solidarita (5,7 percenta) a Slovenská národná strana (5,4 percenta).

Vládny Most-Híd by sa do parlamentu nedostal, keďže by mu svoj hlas odovzdalo len 4,3 percenta rozhodnutých opýtaných. Rovnaké percento získala aj Maďarská komunitná spolupatričnosť. Brány parlamentu by taktiež neprekročila strana exministra zdravotníctva a vnútra Tomáša Druckera Dobrá voľba (3,8 percenta) či strana bývalého sudcu Najvyššieho súdu SR Štefana Harabina Vlasť (2,1 percenta). 

Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý realizovala agentúra Focus na vzorke 1 008 respondentov.

Podľa prieskumu by súčasné opozičné strany nedokázali zostaviť vládu bez spolupráce s hnutím Sme rodina Borisa Kollára. Na vládnutie by nemali dosť mandátov ani vládne strany Smer-SD a SNS, a to ani v prípade, keby sa opierali o podporu kotlebovcov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok