Budúci rok rozhodne o osude Zeme, varovali na summite o klíme

TA3 TASR
12.12.2019 07:41

Generálny tajomník OSN António Guterres v príhovore na klimatickom summite OSN v Madride povedal niekoľko dôrazných varovaní a vyhlásil, že "nasledujúcich 12 mesiacov bude rozhodujúcich".

Nezvratnosť zmien je na dohľad

"Svet sa otepľuje a stáva nebezpečnejším rýchlejšie, než sme v minulosti pokladali za možné. Nezvratnosť zmien je už na dohľad a ženie sa smerom k nám," uviedol Guterres. Šéf OSN sa venoval aj jednému z cieľov parížskej klimatickej dohody z roku 2015, teda obmedzeniu globálneho otepľovania. V tejto súvislosti povedal, že "obmedzenie nárastu teploty na Zemi na 1,5 stupňa Celzia je stále na dosah", ale dodal, že "veľmi za týmto cieľom zaostávame".

Ak sa má zabrániť otepľovaniu nad túto hodnotu, podľa Guterresa treba zaviesť viaceré opatrenia, napríklad prestať po roku 2020 stavať nové uhoľné elektrárne, a treba tiež donútiť krajiny a celé priemyselné odvetvia, ako je lodná doprava, k záväzku, že v nasledujúcich desaťročiach sa stanú uhlíkovo neutrálnymi. Vyzval na "väčšie ambície, väčšiu solidaritu".

Neriešia problém s emisiami

Svetové ekonomické fórum, skrátene WEF, v stredu už skôr zverejnilo novú štúdiu a pridalo sa tak k výzve voči vládam a firmám, aby znížili svoje emisie uhlíka. Zatiaľ sa iba 67 zo 193 členských krajín OSN zaviazalo k cieľu, že dosiahnu nulové emisie uhlíka, pritom týchto 67 štátov je spoločne zodpovedných za necelých 15 percent celosvetových emisií, uvádza sa v štúdii WEF. V štúdii sú kritizovaní najväčší znečisťovatelia ovzdušia na svete za to, že sa dostatočne nesnažia riešiť problém s emisiami oxidu uhličitého.

"Čína, ktorá je zodpovedná za štvrtinu súčasných celosvetových emisií, sa údajne vrátila k výstavbe najväčšieho počtu uhoľných elektrární na svete," píše sa v štúdii. V USA, ktoré sú zodpovedné za najväčší podiel oxidu uhličitého (CO2) nahromadeného v ovzduší, "vysokopostavení predstavitelia otvorene popierajú vedu o klíme a odstupujú od predchádzajúcich predpisov a medzinárodných záväzkov, vrátane parížskej dohody," napísali autori v štúdii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok