Polícia obvinila Roberta Fica. Myslí si to takmer celý národ, tvrdil

TA3 TASR
5.12.2019 13:24

Vyšetrovateľ NAKA obvinil bývalého premiéra a šéfa Smeru-SD Roberta Fica z trestných činov hanobenia národa, rasy a presvedčenia, podnecovanie k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti v súbehu s trestným činom schvaľovania trestného činu. Dôvodom je jeho kontroverzné video o Milanovi Mazurekovi.

Hrozí mu až päťročný trest

"Napriek tomu, že najvyšší súd rozhodol, že extrémistické výroky exposlanca Milana Mazureka sú trestným činom a odsúdil ho za ne, Robert F. mal s nimi verejne súhlasiť a tak svoj postoj šíriť cez sociálne siete. Môže mu hroziť trest odňatia slobody na jeden až päť rokov," uviedla polícia na Facebooku.

Mazurek čelil obžalobe pre jeho hanlivé výroky na adresu rómskeho etnika, odvysielané v októbri 2016 v rádiu. Na základe právoplatného rozsudku Najvyššieho súdu SR prišiel v septembri o poslanecký mandát. Fico na jeho odsúdenie za hanobenie národa, rasy a presvedčenia následne vo videu na sociálnej sieti reagoval s tým, že povedal to, čo si myslí takmer celý národ. Tvrdil, že orgány činné v trestnom konaní a súdy často rozhodujú pod tlakom médií, a nie na základe skutočných dôkazov.

Robert Fico vo videu: "To sa mám naozaj báť povedať, že podporujem policajtov v tvrdých zásahoch v rómskych osadách, ako to bolo v Moldave nad Bodvou? To sa mám báť povedať, že časť Rómov zneužíva sociálny systém?"

To rovno môžu vojsť do akejkoľvek krčmy

Mazureka potrestali po jeho vystúpení v rádiu Frontinus, stratil aj poslanecký mandát. „Stopäťdesiat miliónov eur sa použije iba na domy pre ľudí z týchto cigánskych komunít, z cigánskych osád. To znamená ľudí, ktorí nikdy pre náš národ, pre náš štátny rozpočet, pre našu kultúru neurobili nič, práve naopak, rozhodli sa žiť týmto asociálnym spôsobom života a vyciciavať náš sociálny systém," tvrdil napríklad.

Robert Fico neskôr zverejnil video, v ktorom hovoril, že podobné výroky nie u na Slovensku zriedkavé. „Ak má byť rozsudok najvyššieho súdu meradlom toho, čo je pri výrokoch na adresu Rómov trestným činom, to rovno môžu orgány činné v trestnom konaní vojsť do akejkoľvek krčmy na Slovensku a všetkých hostí vrátane ležiacich psov pozatvárať," povedal. 

„To sa mám naozaj báť povedať, že podporujem policajtov v tvrdých zásahoch v rómskych osadách, ako to bolo v Moldave nad Bodvou? To sa mám báť povedať, že časť Rómov zneužíva sociálny systém?" pýta sa predseda Smeru vo videu. Fico tvrdí, že rozhodnutie súdu rešpektuje, ale zaraďuje ho do kategórie mediálnych. „Pánovi predsedovi Marianovi Kotlebovi môžeme závidieť. Preferencie strany budú rásť," uviedol Fico s tým, že niektoré médiá mu naháňajú percentá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok