Obetí zemetrasenia v Albánsku pribúda, ľudia zostali pod troskami

TA3 TASR SITA
26.11.2019 07:17

Na najmenej 21 mŕtvych a vyše 600 zranených sa zvýšil počet obetí silného zemetrasenia so silou 6,4 stupňa, ktoré v utorok nadránom zasiahlo husto obývanú oblasť na pobreží Albánska. Informovali o tom albánske ministerstvo obrany i ministerstvo zdravotníctva.

Prehľadávajú trosky

Hovorca albánskej vlády Endri Fuga na Twitteri napísal, že záchranné tímy prehľadávajú trosky zrútených budov. "Silné zemetrasenie malo vážne dôsledky a bohužiaľ aj straty na životoch," povedal premiér Edi Rama. Na Twitteri dodal, že úrady "intenzívne pracujú na tom, aby zachránili životy" v mestách Drač a Thumanë, ktoré zemetrasenie pocítili najsilnejšie.

Americká geologická služba USGS uviedla, že Albánsko zasiahlo o 03.57 h SEČ zemetrasenie so silou 6,4 stupňa a epicentrom približne 30 kilometrov severozápadne od Tirany. Miesto vzniku sa nachádzalo približne 20 km pod zemským povrchom. Oblasť následne zasiahlo aj viacero dotrasov vrátane troch s magnitúdami 5,1 až 5,4. Otrasy cítili aj v okolí metropoly Tirana, kde mnohí obyvatelia v panike vybiehali do ulíc a zostali vonku aj hodinu.

Ponúkli pomoc

Sústrasť už Albánsku prejavili okolité krajiny aj Európska únia, ktoré krajine zároveň ponúkli pomoc. Hovorkyňa EÚ Maja Kocijančičová zároveň oznámila, že koordinačné centrum EÚ na riešenie mimoriadnych situácií je v "nepretržitom kontakte" s albánskymi úradmi. Albánsky premiér Edi Rama informoval, že Nemecko, Kosovo, Srsbsko, Taliansko, Bulharsko aj Grécko už ponúkli, že do Albánska vyšlú záchranné tímy. Miestne médiá informovali, že utorňajšie zemetrasenie bolo najsilnejším, aké krajinu zasiahlo za ostatné tri desaťročia.

Zemetrasenie so silou 5,4 stupňa zasiahlo približne o 10.00 h SEČ aj juhozápad Bosny a Hercegoviny. Citeľné bolo pri hraniciach s Chorvátskom. Z oblasti dosiaľ hlásili len menšie škody, no nie obete. Európske stredomorské seizmologické centrum zároveň informovalo, že medzi polnocou a 11.00 h SEČ bolo na území Albánska zaznamenaných 20 otrasov, v Jadranskom mori 16 a v Bosne dva otrasy. Menšie škody hlásili v Čiernej Hore a na juhozápade Bosny. Otrasy boli citeľné pozdĺž Jadranského mora, a to v balkánskych krajinách i v Taliansku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok