Za Imreczeho éry mali podpísať tajné zmluvy za desiatky miliónov

TA3 SITA
21.11.2019 10:35

Finančná správa porušila pri uzatváraní utajených zmlúv za desiatky miliónov eur základné princípy verejného obstarávania a nepreukázala zákonnosť tohto postupu. Údajne to vyplýva z výsledkov kontroly Úradu pre verejné obstarávanie. Finančné riaditeľstvo zdôvodnilo uzatváranie utajených zmlúv bez súťaže bojom proti organizovanému zločinu.

Za Imreczeho éry mali podpísať tajné zmluvy za desiatky miliónov
SITA/Diana Černáková

Kočnerov známy

Ako píšu aktuality.sk, finančná správa pritom pod vedením dnes už bývalého šéfa Františka Imreczeho podpísala dohromady sedem utajených zmlúv na dodávku informačných systémov so spoločnosťami Lynx, Beset a Allexis.

Štyri kontrakty za viac ako 20 miliónov eur uzavrela s firmou Allexis z portfólia Michala Suchobu, ktorý sa podľa aktuality.sk s Imreczem poznal. Suchoba sa pritom spomína aj v nahrávke zverejnenej Denníkom N, podľa ktorej si mal pýtať od Mariana Kočnera peniaze za to, že sa postará o ovplyvňovanie daňových kontrol v jeho prospech, píše portál aktuality.sk.

Kontrolóri ÚVO pritom podľa portálu skonštatovali, že finančná správa porušila zásadné princípy verejného obstarávania – princíp transparentnosti, rovnakého zaobchádzania a hospodárnosti a efektívnosti. Využili totiž výnimku z verejného obstarávania určenú pre vojenské zákazky. Na základe výnimky uzavreli zmluvy priamo s koncovými dodávateľmi bez akejkoľvek súťaže. Kontrolóri dodávajú, že postup finančného riaditeľstva považujú za zmätočný, neprehľadný a ťažko kontrolovateľný.

Daniari porušili princíp rovnakého zaobchádzania tým, že pri uzavretí zmluvy uprednostnili a zvýhodnili konkrétne spoločnosti Allexis a Lynx, hoci podobné služby ponúkajú aj iné firmy. Tie však nemali možnosť uchádzať sa o zákazku. ÚVO tvrdí, že bol porušený aj princíp hospodárnosti a efektívnosti. Nemožno totiž vylúčiť, že ponuky iných záujemcov by mohli byť výhodnejšie.

Daniari nesúhlasia, dôvod neuviedli

Finančné riaditeľstvo zdôvodnilo uzatváranie utajených zmlúv bez súťaže bojom proti organizovanému zločinu, kontrole sa bránili a označovali ju za neodôvodnenú. ÚVO pre námietku daniarov podľa aktuality.sk kontaktoval aj Európsku komisiu, ktorá jeho postup odobrila. Odvolala sa na rozhodnutie Súdneho dvora Európskej únie, že kontrolné orgány by mali mať možnosť overiť zákonnosť zákazky uzavretej bez súťaže a rozhodnúť o prípadnej neplatnosti zmluvy.

Daniari sa podľa portálu ani s výsledkami kontroly nestotožňujú, dôvody nesúhlasu však neuviedli. "Keďže aj dokumenty súvisiace s kontrolou sú v utajenom režime, nakoľko samotná téma sa týka ochrany záujmov štátu, a teda boja proti daňovým podvodom, nie je možné verejne konkretizovať žiadne ďalšie podrobnosti," citujú aktuality.sk hovorkyňu finančnej správy Ivanu Skokanovú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok