Šéf finančnej správy poslancom neočakávane oznámil, že končí

TA3 TASR SITA
19.9.2018 14:05

Šéf finančnej správy František Imrecze na finančnom výbore parlamentu, kde obhajoval postoj FS ku kauze údajných stámiliónových colných podvodov, oznámil, že rezignuje. Predtým uviedol, že Slovensko nemá povinnosť zaplatiť sumu 300 miliónov eur a že sa bude brániť súdnou cestou.

Zapájaní do politického boja

Prezident finančnej správy František Imrecze rezignuje zo svojej funkcie s odôvodnením, že nechce škodiť úradu. Oznámil to na rokovaní finančného výboru, kde vysvetľoval kauzu colných podvodov s čínskym tovarom, na ktorú upozornil Úrad pre boj s podvodmi (OLAF).

Podľa Imreczeho išlo o "spontánne rozhodnutie", odísť chce k prvému októbru. "Finančná správa je neustále zapájaná do politického boja, ja politik nie som. Verím, že po mojom odstúpení budú mať zamestnanci Finančnej správy väčší pokoj na prácu. Rozhodol som sa spontánne po rokovaní, potom ako prebiehalo," cituje Imreczeho web Sme.

Slovensko je pripravené sa súdiť

Ešte predtým na rokovaní výboru povedal, že Slovensko je pripravené sa pre odporúčania OLAF, aby Európska komisia pre podhodnotené dovozy od Slovenska vymáhala vyše 300 mil. eur, súdiť. "Slovensko nemá povinnosť zaplatiť sumu 300 mil. eur a bude sa brániť maximálnym spôsobom, aby nezaplatilo ani euro a bude sa brániť súdnou cestou," povedal s tým, že momentálne Európska komisia žiadne peniaze v tejto súvislosti od Slovenska nevymáha.

Podľa Imreczeho totiž nie je možné akceptovať štatistiky OLAF, ktoré sú stanovené na základe iba odporúčaných férových cien dovážaného tovaru z tretích krajín. Slovensko navyše po roku 2014 tieto odporúčané ceny uplatňuje, čo viedlo k poklesu dovážaného tovaru a nárastu cien. Podľa prezidenta finančnej správy však ich uplatňovanie vedie aj k tomu, že finančná správa prehráva s dovozcami aj súdne spory, že aplikované minimálne ceny nezodpovedajú reálnej hodnote tovaru.

Zároveň doplnil, že napríklad Veľká Británia o tejto správe s OLAF vôbec nekomunikuje, pretože tieto kalkulácie nepovažuje za relevantné a je rovnako pripravená sa s Európskou komisiou súdiť. Slovenská strana má však podľa neho snahu s OLAF komunikovať. Prvé pracovné stretnutie z posledných dní pritom podľa Imreczeho preukázalo, že OLAF pripúšťa relevantnosť argumentov slovenskej strany. Imrecze by sa mal so šéfom OLAF stretnúť 26. septembra.

Ceny tovaru opäť rastú

Opoziční poslanci však prístup finančnej správy kritizovali. Poslanec za SaS Jozef Rajtár naznačil, že za vysokými podhodnotenými dovozmi z rokov 2013 a 2014 môže byť vtedajší šéf daňovej a colnej sekcie Daniel Čech. Ten totiž podľa Rajtára predtým pracoval práve v obchode s čínskym tovarom. Imrecze, ktorý už na Rajtára v súvislosti s OLAF jedno trestné oznámenie za ohováranie podal, označil tieto vyjadrenia za demagógiu. Poslanec za OĽaNO Eduard Heger zase predstaviteľom finančnej správy pripomína, že colníci majú možnosti preverovať hodnotu dovážaného tovaru.

Poslanec Miroslav Beblavý zase upozornil, že ceny dovážaného ázijského tovaru, ako aj jeho objemy na Slovensku od začiatku tohto roka opäť rastú. Existuje preto podľa neho podozrenie, že sa podvody pri dovozoch textilu z Ázie opakujú. Nárast cien aj objemu pripustili aj predstavitelia finančnej správy. Podľa Imreczeho to však do veľkej miery súvisí s tým, že dovozcovia reagujú na vývoj colných opatrení v jednotlivých krajinách a keď napríklad Maďarsko zavádza reštriktívne opatrenia pri dovoze, tie sa presúvajú aj k nám. Finančná správa však podľa neho na tento vývoj reaguje a upravuje svoje rizikové profily a situácia z rokov 2013 a 2014 sa už opakovať nebude.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok