Džihádisti sa vracajú, Turci ich začnú posielať domov

TA3 TASR
8.11.2019 14:02

Turecko začne od pondelka posielať zahraničných bojovníkov extrémistickej skupiny Islamský štát naspäť do ich krajín pôvodu. Vyhlásil to turecký minister vnútra Süleyman Soylu.

Minister sa vyjadril len niekoľko dní po tom, ako Ankara uviedla, že uväznených džihádistov pošle naspäť do krajín ich pôvodu bez ohľadu na to, či ich tam zbavili občianstva. "Teraz vám hovoríme, že ich (militantov IS) pošleme späť k vám. Začíname s tým v pondelok," citovala Soyla agentúra AFP.

Soylu už predtým povedal, že Turecko zadržiava vo väzbe takmer 1200 zahraničných príslušníkov džihádistickej organizácie IS a počas svojej nedávnej operácie v severnej Sýrii zajalo 287 militantov. Turecko nie je "hotelom" pre zahraničných džihádistov, poznamenal minister.

Turecko obvinilo sýrske kurdské sily, proti ktorým bojuje v severovýchodnej Sýrii, z toho, že zo zadržiavacích táborov v októbri prepustili rodinných príslušníkov bojovníkov IS. Z odmietania repatriovať svojich občanov, ktorí sa pridali k IS v Sýrii a Iraku, kritizovalo Turecko aj západné krajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok