Erdogan oznámil zadržanie vdovy po šéfovi Islamského štátu

TA3 SITA
6.11.2019 17:52

V Turecku zadržali manželku zosnulého lídra extrémistickej skupiny Islamský štát Abú Bakra al-Bagdádího. Oznámil to turecký prezident Recep Tayyip Erdogan bez toho, aby uviedol meno ženy alebo dátum, kedy ju zadržali.

Erdogan oznámil zadržanie vdovy po šéfovi Islamského štátu
SITA/AP (ilu)

"Zadržali sme jeho ženu, ale nerobili sme okolo toho rozruch. Dnes to oznamujem po prvý raz," vyhlásil v Ankare turecký prezident kritizujúc Spojené štáty za vedenie "komunikačnej kampane" o al-Bagdádího zabití. Je známe, že al-Bagdádí mal štyri ženy.

Erdoganovo oznámenie prišlo po tom, čo turecké sily zadržali staršiu sestru niekdajšieho lídra IS Rasmíju Awád. Ženu zadržali v pondelok večer pri severosýrskom meste Azáz v prívese, kde žila s manželom, nevestou a piatimi deťmi. Šesťdesiatpäťročná Awád je podozrivá z napojenia na teroristov.

Al-Bagdádí na sebe 26. októbra odpálil samovražednú vestu po tom, ako ho v jeho skrýši pri Baríši na severe Sýrie vypátrali americkí vojaci. Niekoľko hodín po ňom zomrel pri americkom nálete v severnej Sýrii aj jeden jeho pobočník. Islamský štát si pár dní po al-Bagdádího smrti zvolil jeho následníka, známych je však o ňom len málo informácií. Rovnako nie je jasné, ako posledné udalosti narušili štruktúru skupiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok