Ruské bábušky sa nevzdávajú a rozbiehajú biznis na Instagrame

TA3 ČTK
26.1.2019 19:58

Zďaleka nie všetky ruské babičky zvládajú prácu s internetom. Na sociálnych sieťach však ponúkajú na predaj pletené čiapky, šály aj papučky, aby si privyrobili ku skromným dôchodkom.

Ruské bábušky sa nevzdávajú a rozbiehajú biznis na Instagrame
SITA/AP

Majú veľmi nízke dôchodky

Pre štyridsať babičiek, ktoré sú súčasťou projektu Granny´s na sociálnej sieti Instagram, nepripadá do úvahy, aby ako mnoho iných starých ľudí v Rusku trávili hodiny na chodníku v treskúcej zime, ktorou je Petrohrad známy, aby predali jeden šál za pár rubľov.

Plody ich práce nájdete odprezentované na stránkach Instagramu takmer profesionálne, v ich výrobkoch pózujú modelky ako z módnych časopisov. Jednotlivé kúsky sa tam predávajú za desiatky eur.

Iniciatíva, ktorá odštartovala pred niekoľkými mesiacmi v Petrohrade, hmotne pomáha ženám od 55 do 87 rokov. Iniciatíva má taktiež vyzdvihnúť dôležitú úlohu, ktorú v Rusku zastávajú bábušky, vysvetľuje 27-ročná zakladateľka projektu Julija Alijevová. "Bábuška hrá v rodinách kľúčovú úlohu. Stráži vnúčatá, varí zložité jedlá, pletie ponožky. Má však veľmi nízky dôchodok. A rovnako ako ostatným dôchodcom sa jej veľmi ťažko hľadá práca," vysvetľuje Alijevová, ktorej 85-ročná babička je taktiež súčasťou projektu.

babicka-rusko-stara-zena-1140px-sitaap_7f000001-0446-57bc.jpg

Príliš nízke dôchodky

Situácia mnohých starých ľudí je v Rusku ťažká a diskutuje sa o nej viac odvtedy, ako Vladimir Putin rozhodol o postupnom zvyšovaní dôchodkového veku z 55 na 60 rokov pre ženy a zo 60 na 65 rokov pre mužov. Napriek tomu, že mnohí ruskí dôchodcovia v dôsledku príliš nízkych dôchodkov radšej ďalej pracujú, aby prežili, vyvolala reforma rozsiahlu nespokojnosť. Vo veľkomestách, najmä v Moskve a v Petrohrade, môžete vidieť dôchodkyne, ktoré načierno predávajú svoj pletený tovar pri staniciach metra.

Jelena Treťjakovová, prvá babička, ktorá sa pripojila k projektu Granny´s, uisťuje, že sa jej život zmenil. "Dnes je takmer nemožné, aby si dôchodkyňa našla prácu. Moja situácia bola ešte zložitejšia, pretože som mohla pracovať len z domu," hovorí. Táto 56-ročná dáma sa stará o hendikepovaného 14-ročného vnuka spoločne so svojou dcérou. Vďaka predaju pletených výrobkov si zarobí mesačne vyše 900 eur. Je to pre ňu veľká suma, jej dôchodok dosahuje sotva 150 eur.

Naozajstné tvorkyne, nie žobráčky

Jelena sa s Julijou stretla v kaviarni v centre Petrohradu, aby jej odovzdala objednávku na luxusný sveter v prepočte asi za 150 eur. "Bude to replika slávnej značky, z peruánskej vlny," spresnila Julija. Pletené výrobky stoja v prepočte od niekoľkých eur až po stovky eur. Dôchodkyne, ktoré pravidelne pracujú pre Granny´s, zarábajú v prepočte od 350 eur po viac ako 900 eur. Mesačný dôchodok v Rusku sa v prepočte pohybuje okolo 175 eur.

Julija spočiatku hľadala spolupracovníčky vo svojom okolí. Dnes sú to príbuzní bábušiek, kto ju kontaktuje, alebo samotné dôchodkyne, ktoré sa o projekte dočítali v novinách. Nepochádzajú pritom len z Petrohradu, ale aj z Ďalekého severu alebo z Uralu.

"Dlho som premýšľala, ako si privyrobiť. Ale predávať pri metre bolo pre mňa príliš ponižujúce. Tu sa cítim ako naozajstná tvorkyňa, nie ako žobráčka," hovorí 58-ročná Nina Ložkovová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok